Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

FOTA zažádala o odložení návratu VC Bahrajnu

FOTA zažádala o odložení návratu VC Bahrajnu

Týmy vyjádřily svou nespokojenost se situací v zemi.

Asociace týmů Formule 1 zažádala vedoucí orgány sportu o odložení návratu Velké ceny Bahrajnu do kalendáře, její členové totiž vyjádřili nesouhlas s konáním závodu v nově zvoleném termínu na konci října.

FIA v pátek oznámila, že se závod na Sakhiru vrací do kalendáře na původní místo premiérové Velké ceny Indie, tedy na 30. října, přičemž podnik v Dillí se posune na zatím nespecifikované datum v prosinci.

Toto rozhodnutí však zatím vyvolalo řadu nesouhlasných reakcí, přičemž FOTA dnes završila své jednání o tom, zda týmy chtějí v Bahrajnu závodit.

Ačkoliv nebylo vydáno žádné oficiální prohlášení, tvrdí se, že FOTA poslala Mezinárodní automobilové federaci, společnosti Formula One Management a pořadatelům Velké ceny Bahrajnu dopis prezentující její postoj.

Týmy přitom nezavrhují návrat Velké ceny Bahrajnu zcela, chtějí s FIA jednat o dalším možném termínu, ačkoliv se má za to, že jako zatím nejlepší řešení se jeví uspořádat další závod v pouštním státě až v roce 2012.

Podobný názor na situaci má také šéf Formule 1 Bernie Ecclestone, který dnes pro The Times řekl: "Vzhledem k tomu, jak se věci v tuto chvíli mají, nemáme ponětí o tom, co se bude dít.

Lepší bude posunout Bahrajn na konec sezóny a pokud bude všechno bezpečné a dobré, pak je to v pořádku, můžeme jet. Jenže pokud nebude, pak nepojedeme a nebudou s tím žádné problémy."

Vedle logistických a personálních problémů spojených s konáním finálového závodu v prosinci však týmy mohou jako problém vidět způsob, jakým FIA o změně letošního kalendáře rozhodla.

Bývalý prezident FIA Max Mosley ve svém rozhovoru pro BBC Radio uvedl, že řídicí orgán Formule 1 k takové změně jednomyslný souhlas všech týmů, jinak se dopouští porušení Mezinárodního sportovního kodexu.

Jeho článek číslo 66 říká: "Žádné změny Doplňovacích regulí nesmí být provedeny po začátku období pro přijímání přihlášek, pokud nebude udělen jednomyslný souhlas všemi již přihlášenými účastníky nebo rozhodnutím sportovních komisařů daného podniku z důvodu vyšší moci nebo bezpečnosti."

FOTA sice nezveřejnila oficiální znění své reakce na situaci v Bahrajnu, její mluvčí však řekl: "Byly učiněny kroky náležitými cestami."