Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Max Mosley stvrdil svým podpisem novou Concordskou dohodu

Max Mosley stvrdil svým podpisem novou Concordskou dohodu

Politické rozepře z první poloviny sezóny tak definitivně končí.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) oznámila, že její prezident Max Mosley jako poslední podepsal novou Concordskou, čímž definitivně ukončil spory, které otřásaly formulí 1 v první polovině letošní sezóny.

Concordská dohoda stanovuje třem stranám, Mezinárodní automobilové federaci, držiteli komerčních práv Berniemu Ecclestonovi a týmům formule 1, jednotné postupy při provozu sportu a způsob rozdělení příjmů.

Dohodu, ve které byly od té poslední provedeny drobné úpravy, nejprve schválila Světová rada motorsportu a následně byla podepsána všemi zmíněnými stranami.

Nová Concordská dohoda je platná do 31. prosince 2012 a navazuje na tu předchozí z roku 1998 s tím, že návrhy FIA na změny pravidel nejprve budou muset projít pracovními skupinami a komisemi, ve kterých mají hlasovací právo i všechny týmy, a až pak teprve mohou být předloženy Světové radě.

Zabrání se tak tomu, co v poslední době praktikoval Max Mosley, když bez jednání s týmy prosazoval vlastní pravidla.

FIA také potvrdila, že se s týmy dohodla na úsporných opatřeních, která mají vést ke snížení nákladů na provoz týmů formule 1 na úroveň počátku 90. let.

Svým podpisem tyto dokumenty stvrdily všechny týmy přihlášené do příštího ročníku Mistrovství světa formule 1 s výjimkou BMW, které oznámilo svůj odchod. Situace týmu po německé automobilce zatím zůstává nevyřešena.