Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Boss Formule 1 a favorit na zisk titulu, část první

Boss Formule 1 a favorit na zisk titulu, část první

Rozhovor s Berniem Ecclestonem a Lewisem Hamiltonem

Oba jste nyní pod tlakem. Bernie, ty musíš zajistit budoucnost Formule 1 a Lewis bojuje o titul mistra světa. Jak se dokážete vyrovnat s takovým tlakem?

Bernie Ecclestone: Takové situace beztak nikdy nemůžeš mít pod kontrolou. Prostě uděláš co je v tvých silách a doufáš v nejlepší možný výsledek.

Lewis Hamilton: Naše situace se nedají srovnávat. Starat se o celou F1 je obrovský byznys, zatímco já jen soutěžím o titul mistra světa. On má nad svými záležitostmi mnohem více kontroly než já nad svými.

BE: Ó ne, to tedy nemám! (smích)

LH: Ale ano, máš! Co Bernie řekne, to se také stane. On je šéf. Chtěl dvojité body pro poslední závod sezóny a má co chtěl!

BE: Jenže já je chtěl pro poslední tři závody.

LH: Jo, to by bylo lepší a spravedlivější.

BE: To bylo mým cílem. Nenapadlo mě, že bychom se mohli dostat do takové situace. Například v situaci, kdy má Nico bodový náskok a Lewis potřebuje v posledních závodech dohnat ztrátu, by to fungovalo skvěle. V posledních závodech se mu začalo dařit a s dvojitými body za poslední tři závody by mohl smazat Rosbergův náskok. Takhle to mělo vypadat, ne tak jako dnes.

Bernie, máš pověst člověka, který dokáže číst v myslích svých oponentů i obchodních partnerů…

BE: Často trénuji na mladých slečnách… (smích)

LH: Ženě nikdo do hlavy nevidí!

A ty Lewis? Dokážeš z Nicovy řeči těla vyčíst, zda má dobrý nebo špatný den?

LH: O to jsem se nikdy nepokoušel. Spoléhám na své data, svůj počítač a soustředím se na můj závod a na sebe. Nikdy jsem se nestaral o to, co dělá Nico. Nesleduji jeho inženýry, ani nesnažím se zjistit, nad čím uvažují, ani se nezajímám o to, co se děje na jeho straně garáže. Pokud bych to dělal, připravil bych se o důležité věci a ztratil svůj směr.

BE: Lidé, kteří neustále mění svůj postoj, nakonec hodně času promarní. Ráno chtějí jedno a odpoledne druhé. Lewis ví, co dělá.

LH: Nedokázal bych dělat to co on! (kývnul hlavou směrem k Ecclestonovi)

BE: A naopak, já bych nedokázal to co on. Svou práci dělá nejlépe, jak se dá dělat.

Co si myslíš o psychologických hrách?

BE: Dohromady nic. Raději počkám, než ostatní udělají nějakou chybu. Je to lepší než dostávat sám sebe pod tlak nebo se zaplést do takového druhu her.

Byl by pro tebe lepším mistrem světa Lewis nebo Nico?

LH: To je dost záludná otázka. Není férové se ho to ptát, když sedím vedle něj. Asi by bylo lepší, kdyby na tuto otázku neodpověděl.

BE: Proč ne? Opravdu to není snadná otázka, ale jsem připraven odpovědět. Na začátku roku jsem si myslel, že mistrem bude Nico.

Proč?

BE: Protože jsem si myslel, že více vyhovuje týmu. A z mého pohledu se zdálo, že by bylo lepší mít mistra světa, který dokáže plynule mluvit několika jazyky. A kdyby se tým rozhodl pomoci jednomu z jezdců, i když jsem si jistý, že se to nestalo, tak by německý tým nejspíš podpořil německého jezdce. Takže jsem byl přesvědčen, že to bude Nico. Osobně si už ale myslím, že lepším šampionem by byl Lewis, protože je známý po celém světě. Jsem si například jistý, že 80 procent Američanů ví kdo je Lewis Hamilton a ve zbytku světa je to asi stejné. Ale o Nicovi mnozí ani neslyšeli. Pro tento sport by tedy bylo lepší, kdyby se šampionem stal Lewis.