Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Marussia se prý ještě nevzdává

Marussia se prý ještě nevzdává

Pod jménem Manor chce připravit nový vůz.

Bývalé vedení Marussie se ani po velkém škrtu přes rozpočet nevzdává a v roce 2015 chce své vozy postavit na starty velkých cen. Tým se vrátil k původnímu jménu Manor, pod kterým se přihlásil do sezóny 2010 a které se kvůli sponzorům nejprve změnilo na Virgin a pak na Marussia. Manor chtěl letos závodit s upravenými vozy z roku 2014, na což v prosinci dostal i povolení od FIA. Žádost však ještě musela být jednohlasně odsouhlasena členy Strategické skupiny F1 a tam narazila na Boba Fernleyho, zástupce šéfa týmu Force India. Ten výjimku vetoval s tím, že žádost není úplná a neuvádí důležité detaily.

Graeme Lowdon, bývalý prezident Marussia F1, odpověděl tiskovým prohlášením zveřejněným na Facebook i Twitter účtech Marussie a také na nově vytvořené webové stránce manorf1team.com. V něm píše, že prezentaci nového projektu neudělal jednoduše proto, že o to nebyl požádán. Odsouhlasení výjimky už možná považoval pouze za formalitu, neboť poukazuje na dopis, který dostal od Strategické skupiny již 5. ledna. V něm mají být jmenovány všechny úpravy vozu z roku 2014, které by musel Manor udělat, aby mohl startovat v Austrálii.

Za zatažením ruční brzdy přitom lze vidět i finanční motivaci Force Indie. Nakonec i Fernely musel přiznat, že krach Marussie by indickému týmu přinesl miliony dolarů. 34 milionů, které má Marussia v případě nastoupení do nového ročníku dostat za loňské 9. místo v Poháru konstruktérů, by se rovným dílem rozdělilo mezi 9 zbývajících týmů. Force Indii by tak na účet přibylo přibližně 3.8 milionu USD.

Lowdon tvrdí, že výjimka by byla beztak pouze dočasná a na voze splňujícím technické předpisy sezóny 2015 se už nějaký čas pracuje.

"Děláme vše pro to, abychom dodrželi proces našeho návratu v sezoně 2015. Toto je pro celý sport fantastická zpráva. My prostě chceme závodit," napsal Lowdon. Kde nový vůz vzniká, v jaké je fázi a jak chtějí zajistit, aby se dokázal kvalifikovat do závodu, jsme se však nedozvěděli.