Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Hondě se nové pravidlo nezamlouvá

Hondě se nové pravidlo nezamlouvá

Přiznává, že dalšího zákazníka nechce.

Honda by nebyla ráda, kdyby opravdu došlo k využití "záchranné sítě" pro týmy, které se nedohodly ani s jedním dodavatelem motorů. Jelikož Honda má na seznamu pouze McLaren, je velká šance, že nový tým by skončil právě u ní, tato automobilka ale žádného zákazníka nechce, alespoň ne teď.

"Nejsme s tím spokojeni," cituje Autosport Jusuke Hasegawu. "Chápeme, že bychom měli dodávat více týmům, přispět společné věci a že Ferrari a Mercedes poskytují své motory čtyřem týmům a my jenom jednomu, ale nemyslím si, že toto je správná věc. Naše výkonnost není na úrovni, abychom mohli vést rozhovory s dalšími týmy. Takže teď čekáme, co se stane 1. června."

1. červen je datum, kdy FIA zkontroluje, zda už všechny týmy mají smlouvy s dodavateli a nikomu nehrozí, že by musel z F1 odejít, nebo že by musel zastavit vývoj, protože ho neochota automobilek drží v šachu.

Není zcela zřejmé, proč Honda nechce dalšího zákazníka, který by přispěl testovacími kilometry, ale z naznačení, že o zákaznících se bude uvažovat, až když bude motor konkurenceschopný, by se dalo usoudit, že se obává negativní reakce nebo dokonce přímé kritiky ze strany zákazníka. Pravidla se ale mají dodržovat, takže Honda rozšíří kapacity.

"Pokud bereme v úvahu pouze dodávání, budeme připraveni příští rok, to je naší povinností."

Red Bull je momentálně nadšený z B-verze pohonné jednotky Renaultu a pozitivně vnímá i restrukturalizaci a navýšení rozpočtu Renault Sport, takže velmi pravděpodobně už nebude chtít odejít jinam a bez smlouvy pro příští rok zůstává asi jen Toro Rosso.