Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Kam se poděli Brazilci?

Kam se poděli Brazilci?

Nasr se obává, že jeho země se z F1 zcela vytratí.

Felipe Nasr se obává, že Brazílie přestává být součástí světa F1. A oprávněně. Obrovská jihoamerická země dala F1 vícenásobné šampiony Emersona Fittipaldiho, Nelsona Piqueta a Ayrtona Sennu. Poslední mistrovský titul do této země ale přivezl ještě Senna v roce 1991 a Brazilce jsme uprostřed stupňů vítězů viděli naposledy v roce 2009, když Rubens Barrichello vyhrál Velkou cenu Itálie. Na stupních vítězů byl naposledy Felipe Massa v roce 2015, také v Monze.

Důvod je zcela evidentní, už dlouhá léta se v F1 neuchytil ani jeden Brazilec. V roce 2004 stáli na startu prvního závodu sezóny Barrichello, Massa a Christiano da Matta. Da Matta zklamaný odešel uprostřed sezóny, ale nahradil ho jeho krajan Ricardo Zonta a do Williamsu se ještě před koncem sezóny dostal Antônio Pizzonia. Pizzonia ale nikdy neodjel kompletnou sezónu a Zonta v té době už nebyl žádný mladík a Barrichello s Massou osaměli. V roce 2008 se velké naděje vkládaly do Nelsona Piqueta mladšího, jenže u Renaultu vydržel po boku Fernanda Alonsa pouze rok a půl. Podobně neúspěšný byl další pilot slavného jména, Bruno Senna a Lucas di Grassi s týmem Virgin nezískal ani jediný bod. Tím se brazilské zásoby na pár let vyčerpaly a když Barrichello ukončil kariéru, Massa zůstal jediným Brazilcem v F1. Novou éru měl začít Felipe Nasr, ale když po dvou sezónách přišel o podporu Banco do Brasil, jeho dny u Sauberu byly sečteny. Kdyby shoda okolností nevrátila Massu z důchodu, bývalá velmoc by v poli neměla ani jediného zástupce. I proto je prý v ohrožení i budoucnost závodu na okruhu Interlagos, který se musí obávat poklesu zájmu místních fanoušků.

"Samozřejmě, máme dobrý důvod k obavám," řekl Nasr. "Nevím, co bude s další generací brazilských jezdců. Přitom Brazílie je součástí historie F1. Nemůžeme jen přihlížet, jak se brazilský odkaz vytrácí. Jsem si jistý, že moje země to vidí stejně. Nesmíme polevit v úsilí najít další jezdce a přivést je do F1."

Sergio Sette Camara je jediným Brazilcem závodícím v F2, Pietro Fittipaldi, vnuk Emersona Fittipaldiho, je momentálně druhý v sérii Formule V8 3.5 a Nasr věří, že se ještě vrátí.

"V tomto spoléhám na svého manažera. On komunikuje s týmy. Je to jen otázkou času. Z velké části jde o obchodní záležitosti a vše do sebe musí zapadnout. Já jsem připraven vrátit se třeba zítra. Nabral jsem téměř tři kila čistého svalstva, přesně podle plánu."

Pokud jeho dvě sezóny u Sauberu, které vzhledem k finanční situaci týmu považuje za velmi úspěšné, nepřesvědčily šéfy jiných týmů F1 o jeho talentu, je připraven ukázat ho i v sériích jako Formule E, IndyCar nebo WEC a plánuje účast v 24 hodinovce v Daytoně.