Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettel: Bránit se nemělo smysl

Vettel: Bránit se nemělo smysl

Ferrari: Slabost a nedostatek předvídavosti

Ferrari prohrálo VC Číny hrubou taktickou chybou během zastávek v boxech. I tak je ovšem sporné, zda by se Sebastian Vettel udržel proti útokům pilotů Red Bullu na mnohem méně opotřebených gumách.

Z její strany to bylo opravdu slabé a dá se říci, že soupeřům darovala vítězství,“ zhodnotil počínání Scuderie Nico Rosberg pro německou televizi RTL. „Že vůbec připustila undercut (stažení jezdce do boxů před soupeřovým s cílem získat výhodu), svědčí o nedostatku předvídavosti. Sebastian pak ztratil dvě nebo tři sekundy a bylo vymalováno. Nevěřil bych, že se to může vůbec stát.

Vettel sám se ve své výpovědi zabýval především kolizí s Maxem Verstappenem, za níž se mu jeho protivník nezvykle pokorně omluvil. Ani exmistr světa nesáhl k hrubšímu výrazivu, spíše z jeho slov zaznívá beznaděj a znechucení ze zpackaného závodu: „Uviděl jsem ho dost pozdě, ale přesto mu zůstalo ještě dost prostoru. Očekával jsem ostatně, že zaútočí dříve. Neměl jsem v úmyslu se nějak důrazněji bránit, protože už v případě Ricciarda jsem poznal, že to nemá smysl. Na čerstvých gumách byl prostě rychlejší. Nechtěl jsem dělat potíže, jenže Max vyrobil chybu a zablokovala se mu kola. Myslím si, že přecenil síly a nám oběma zničil závod. I tak jsme měli štěstí, že jsme nepřišli o křídlo nebo neutrpěli defekt. Po kontaktu se nicméně auto úplně složilo a hlavně ve vrcholech zatáček bylo strašně nedotáčivé. Ke konci už byly přední gumy totálně zničené. Je mně to opravdu líto, ale nebyl jsem schopen udržet pozici.“

Čest ekipy z Maranella tak zachraňoval třetím místem Kimi Räikkönen. Byť to v jednu chvíli vyhlíželo, že jím realizovaná strategie byla šlápnutím vedle: „Beru, na víc jsem neměl. Zvláště, když to dlouhou dobu vypadalo, že vyjdu úplně naprázdno, protože můj první úsek byl hodně dlouhý. Na měkkých pneumatikách jsem toho ale v závěru dost dohnal.

Kimi Räikkönen si na pódiu popovídal s Martinem Brundlem