Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ricciardo ještě cítí rezervy

Ricciardo ještě cítí rezervy

Ztráta na Cunodu ho netrápí

Dobré, ale může to být lepší. Tak hodnotí Daniel Ricciardo začátek svého prvního závodního víkendu po návratu do F1. Ze ztráty 451 tisícin sekundy na týmového kolegu Jukiho Cunodu ve druhém tréninku si zatím nedělá těžkou hlavu.

„Řekl bych, že v tuto chvíli není příliš podstatné, kde jsem se umístil. Pátek byl podle mě mnohem více o tom, abych zjistil, jak na tom budu v autě. A já se v něm cítil, jako kdybych ho dobře znal. Samozřejmě, zvenčí je na mě upřena spousta pozornosti, jakmile si ale nasadím přilbu a sednu do auta, tak mám pocit, jako bych z F1 ani nikdy neodešel. Bylo to pěkné,“ shrnul vítěz osmi velkých cen své páteční vystoupení.

Hned na úvod se musel Ricciardo poprat s náročnými podmínkami. Na první trénink totiž zapršelo a o tom, v jaké je Australan formě, nám mnoho neprozradil. Ricciardo byl totiž jedním z pilotů, kteří nezajeli žádný měřený čas. Ve druhém tréninku, který už se konal na suché dráze, z toho bylo 14. místo. Ani výsledky druhého tréninku se však nedají považovat za zcela reprezentativní, neboť týmy šetřily gumy a neodhalily tak svůj plný potenciál. Na Hungaroringu se totiž zkouší nový systém s názvem ATA, podle něhož je jezdcům pro víkend přidělen menší počet pneumatik.

Právě pneumatiky jsou jednou z oblastí, kde se Ricciardo musí podle svých slov zlepšit. Podle představ se mu v pátek nevedlo zejména na měkké sadě.

„Řekl bych, že na první sadě střední směsi to nebylo tak špatné. Tak nějak na tom pracujeme. Na měkké směsi se ale stále učím, jak dát dohromady kolo,“ přiznává.

Daniel Ricciardo se podle svých slov seznamuje s novým monopostem dobře. Foto: AlphaTauri


Do soboty jde ale s nadějí: „Myslím si, že toho ze sebe mohu dostat více. A samozřejmě už teď cítím, že musíme na voze nějaké věci vyzkoušet nebo na nich zapracovat. Nyní jsem tedy docela optimistický. Myslím si, že když všechny tyto věci poskládáme dohromady, tak by se nám mohlo dařit dobře,“ dodává.

Slibný Cunoda



Pozitivní vyhlídky může mít AlphaTauri před kvalifikací mimo jiné i díky Jukimu Cunodovi. Japonec totiž zajel ve druhém tréninku čtvrtý nejrychlejší čas a byl spokojen.

„Dostali jsme se mezi nejlepší čtyři, což se nám letos ještě nepovedlo. Zatím je to dobré. I s vyvážením jsem docela spokojen. Při jízdách na dlouho vzdálenost je to prý také dobré, alespoň podle toho, co jsem slyšel od inženýra. Vyvážení působí celkem konzistentně,“ prozradil 23letý jezdec.

Současně ale Cunoda zůstává nohama na zemi: „Řada týmů ještě neukázala svůj skutečný potenciál, takže nemohu říct, jestli jsme v dobré pozici nebo ne,“ upozorňuje.

AlphaTauri by potřebovalo na Hungaroringu dobrý výsledek jako sůl. V Poháru konstruktérů se totiž italská stáj nachází až na posledním desátém místě s pouhými dvěma body. O oba se v předchozím průběhu sezony postaral právě Cunoda, když skončil desátý v australském Melbourne a ázerbájdžánském Baku. Nyck de Vries, kterého od Hungaroringu Ricciardo nahrazuje, nedokázal bodovat vůbec.

Výkon Jukiho Cunody ve druhém tréninku dává stáji AlphaTauri důvod k optimismu. Foto: AlphaTauri


Ve snaze zlepšit svou pozici nasazuje AlphaTauri v Maďarsku i několik vylepšení. Monoposty dostaly nové zadní křídlo, upravený nos, přední křídlo a také podlahu.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: AlphaTauri