Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ricciardo je zpátky, De Vries končí

Ricciardo je zpátky, De Vries končí

AlphaTauri mění sestavu už od Hungaroringu

Očekávané se definitivně potvrdilo. Nyck de Vries letošní sezonu u stáje AlphaTauri nedokončí. Nizozemec bude nahrazen už od nacházející Velké ceny Maďarska, a to Danielem Ricciardem. Australan se vrací do závodní sedačky po méně než roce poté, co byl na konci loňské sezony vyhozen po neuspokojivých výkonech z McLarenu.

Podle oficiální tiskové zprávy AlphaTauri je Ricciardovo angažmá oficiálně považováno jako hostování ze stáje Red Bull, kde dosud Ricciardo zastával roli třetího jezdce. Šéf AlphaTauri Franz Tost má z Ricciardova návratu radost.

"Jsem potěšen, že mohu Daniela přivítat zpět v týmu. O jeho jezdeckých schopnostech není pochyb. Navíc už většinu z nás zná, takže pro něj bude jednoduché začlenit se do týmu. Stáj zase bude těžit z jeho velkých zkušeností. Je to vítěz osmi velkých cen," říká Rakušan, který se na konci letošní sezony s pozicí šéfa stáje rozloučí.

Tost rovněž poděkoval De Vriesovi za práci, kterou v prvních deseti závodech letošní sezony odvedl: "Jeho přínos týmu byl cenný a do budoucna mu přeji jen to nejlepší," dodává.

O De Vriesově konci se spekulovalo už hodně dlouho. Nizozemec sice loni zazářil při Velké ceně Itálie v Monze v barvách Williamsu, kde na poslední chvíli nahradil Alexandera Albona a dojel si pro dva body za deváté místo, u AlphaTauri ovšem letos na tento výkon nenavázal. Zatímco jeho týmový kolega Juki Cunoda si připsal alespoň dva body, někdejší šampion F2 nebo formule E De Vries měl dosud na kontě nulu. Nejlépe skončil dvanáctý v Monaku.

Nyck de Vries už není jezdcem AlphaTauri. Foto: AlphaTauri



Ricciardo nebyl ani zdaleka jediným kandidátem na možné nahrazení De Vriese. Mluvilo se také o juniorech Red Bullu Ajumuovi Iwasovi a Liamu Lawsonovi. Zatímco Japonec momentálně svádí ve F2 boj o titul a celkově mu patří třetí místo, Lawsonovi se daří v japonské Super Formuli. Zde figuruje na druhé příčce, ze které ztrácí 12 bodů na vedoucího Ritoma Mijatu. Poradce Red Bullu Helmut Marko se navíc nedávno nechal slyšet, že Ricciardo se vrátí pouze v případě, že junioři nebudou dostatečně připraveni.

Spekulace o návratu Ricciarda začaly sílit mimo jiné i poté, co mu Red Bull začal dávat prostor za volantem. Nejprve bylo oznámeno, že se sveze v září při exhibici na severní smyčce Nürburgringu s vozem z roku 2012. Tento týden ale Ricciardo jezdí dokonce v letošním monopostu Red Bullu. Na Silverstone se s ním účastní testu pro dodavatele pneumatik Pirelli, který probíhá ode dneška do středy.

Šéf Red Bullu Christian Horner prozradil, že i Ricciardův výkon v tomto testu měl na rozhodnutí stáje o změně sestavy vliv.

"Je skvělé vidět, že Daniel v době, kdy nezávodil, neztratil nic ze své formy a že to, co dělal na simulátoru, předvedl i na dráze. Jeho časy byly nesmírně konkurenceschopné. Jel působivě a nemůžeme se dočkat, až uvidíme, co ve zbytku sezony ukáže," říká Horner.

 

Návrat po deseti letech



Pro Ricciarda jde v podstatě o návrat do AlphaTauri po deseti letech. Svou kariéru sice odstartoval v polovině sezony 2011 v dnes již neexistujícím španělském týmu HRT, v sezonách 2012 a 2013 ale působil právě u juniorky Red Bullu, která tehdy nesla ještě jméno Toro Rosso.

Svými výkony v tomto týmu si vysloužil v roce 2014 místo u Red Bullu, kde po boku Sebastiana Vettela nahradil končícího Marka Webbera. S rakouským týmem zažil nejlepší období své kariéry. V jeho barvách vyhrál celkem sedm závodů a v letech 2014 a 2016 dokonce obsadil celkové třetí místo za tehdy dominantními piloty Mercedesu Lewisem Hamiltonem a Nicem Rosbergem. Red Bull opustil na konci roku 2019, neboť měl pocit, že se stáj soustředí stále více na Maxe Verstappena. A toto rozhodutí se následně ukázalo jako chybné.

Daniel Ricciardo už závodil za juniorku Red Bullu v letech 2012 a 2013. Foto: AlphaTauri



Sezony 2019 a 2020 strávil u Renaultu. Zatímco během premiérového roku v barvách francouzské stáje nezískal ani jedno pódiové umístění, v roce 2020 už vystoupal na "bednu" dvakrát a skončil celkově pátý. Přesto se ale rozhodl francouzskou stáj opustit a zamířit do McLarenu. Zde to ale lepší nebylo. Při Velké ceně Itálie 2021 sice senzačně vyhrál, jinak ale většinou zaostával za svým kolegou Landem Norrisem. Pro letošní rok se ho britská stáj rozhodla vyvázat z platné smlouvy a nahradit ho jeho mladším krajanem Oscarem Piastrim.

 


Hrozba pro Péreze?



Návrat Daniela Ricciarda by mohl být špatnou zprávou i pro Sergia Péreze. Mexičan sice v úvodu letošní sezony stačil Maxi Verstappenovi, poté ale odstartovala jeho smolná série. V posledních pěti víkendech se ani jednou neprobojoval do třetí části kvalifikace, kvůli čemuž musel v závodech startovat ze zadních pozic. Jeho ztráta na nizozemského týmového kolegu se rázem vyšplhala na 99 bodů a vyhlídky na boj o titul se zdají být pryč. Občas se dokonce objevují spekulace, že by mohl být pro příští rok nahrazen. Ricciardo navíc nedávno uvedl, že by AlphaTauri považoval za přestupní stanci pro svůj návrat do Red Bullu.

Šéf stáje Christian Horner zatím všechny spekulace o Pérezově předčasném konci vyvrací. Faktem navíc je, že Mexičan má smlouvu až do konce sezony 2024.

Bude zálěžet především na tom, jak se Ricciardovi ve zbytku letošní sezony povede. Nezapomínejme na to, že nic jistého nemá ani u AlphaTauri. Jeho angažmá zatím platí jen do konce letošní sezony a na příležitost stále číhají junioři Red Bullu v čele s Lawsonem a Iwasou.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: AlphaTauri