Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettel a Red Bull po devíti letech opět spolu

Vettel a Red Bull po devíti letech opět spolu

Němec se sveze na Nordschleife s mistrovským RB7

Sebastian Vettel se opět posadí do monopostu stáje Red Bull. Stane se tak v sobotu 9. září na legendární Severní smyčce Nürburgringu v rámci doprovodného programu dvanáctihodinového vytrvalostního závodu seriálu Nürburgring Langstrecken Serie. Vettel se sveze v monopostu s označením RB7, se kterým získal v roce 2011 svůj druhý titul. Kromě něj při exhibici s názvem Red Bull Formula Nürburgring nastoupí i rezervní jezdec rakouské stáje a současně Vettelův bývalý týmový kolega Daniel Ricciardo. Australan pojede s vozem RB8 z roku 2012.

"Už když jsme v minulosti na Nürburgringu závodili na GP verzi, rezonoval tu ten mýtus Severní smyčky. Svézt se tu s RB7 bude v každém případě velká zábava," těší se čtyřnásobný mistr světa na návrat do kokpitu Red Bullu.

Zajímavostí je, že Vettelův vůz bude při exhibici poháněn syntetickým palivem: "Motorsport je mou vášní. Je proto pro mě důležité ukázat, že závodní vozy mohou už dnes jezdit stejně dobře a stejně rychle i se syntetickým a uhlíkově neutrálním palivem," vysvětluje pětatřicetiletý Němec, který se už několik let angažuje v otázkách životního prostředí.

Právě s Red Bullem zažil Vettel nejlepší období své kariéry. Za rakouskou stáj závodil v období 2009-2014. V sezonách 2010-2013 získal s týmem všechny ze svých čtyř mistrovských titulů. Rovněž s ním ukořistil 39 ze svých celkových 53 triumfů.

Součástí rodiny výrobce energetických nápojů se Vettel stal už v roce 2001, kdy vstoupil do jeho juniorského programu. Svůj první start ve F1 sice absolvoval při Velké ceně USA 2007 u BMW jako záskok za Roberta Kubicu, od Velké ceny Maďarska téhož roku už ale byl pilotem juniorské stáje "rudých býků" s názvem Toro Rosso, kde nahradil Scotta Speeda. S tímto týmem se mu v roce 2008 podařilo vyhrát svůj první závod při deštivé Velké ceně Itálie v Monze.

S Red Bullem zažil Sebastian Vettel nejúspěšnější období své kariéry. Foto: Oracle Red Bull Racing



Po odchodu z rodiny Red Bullu se přesunul do Ferrari. V Maranellu se mu ale během šestiletého působení (2015-2020) nepodařilo dosáhnout na další titul. Nejblíže mu byl v sezonách 2017 a 2018. V obou případech dokázal v úvodních závodech trápit Lewise Hamiltona, v závěru mu ale pilot Mercedesu vždy utekl a Vettel se tak pokaždé musel spokojit s celkovým druhým místem. Jeho kariéra se uzavřela v letech 2021 a 2022 u Aston Martinu.

Zářijové svezení na Severní smyčce Nürburgringu nebude prvním případem, kdy Vettel po konci své kariéry usedne za volant závodního vozu. Už v lednu se totiž ve Švédsku účastnil Závodu šampionů. V červenci ho pak uvidíme na Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Zde se sveze s monoposty Williams FW14B a McLaren MP4/8. Ty patří do jeho soukromé sbírky. Zatímco s prvním zmíněným vozem se stal v roce 1992 mistrem světa Nigel Mansell, se druhým vybojoval v roce 1993 titul vicemistra Ayrton Senna. I v těchto dvou případech pojede Vettel na syntetické palivo.

Mansellův Williams už syntetické palivo pohánělo loni. Tehdy se Vettel s tímto autem svezl během doprovodného programu Velké ceny Velké Británie 2022 na Silverstone.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: Red Bull Racing