Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Vettel přišel o třetí místo

Vettel přišel o třetí místo

Nakonec připadlo Ricciardovi.

Kde se dva perou, vyhrává třetí. Těmi dvěma včera byli Max Verstappen a Sebastian Vettel, role třetího připadla za nimi jezdícímu Danielu Ricciardovi. Trojice dojela do cíle s malými rozestupy a do místnosti připravené pro jezdce na prvních třech místech šel spolu s Lewisem Hamiltonem a Nicem Rosbergem Verstappen. Ještě před slavnostním předáním trofejí na stupních vítězů ho ale nahradil Vettel, protože jezdci Red Bullu byla udělena 5 sekundová penalizace za získání trvalé výhody mimo trať, přesněji vynechání druhé zatáčky během souboje s Vettelem. Jezdec Ferrari se ale musel trofeje vzdát a nakonec patří Ricciardovi.

Vettel byl penalizován za jeho manévr v čtvrté zatáčce, když po Verstappenově vynechání zatáčky zůstal uvězněn za ním, chrlil nadávky do vysílačky a musel se bránit Ricciardovi. Ten zaútočil před čtvrtou zatáčkou, Vettel si vybral vnější stranu, Australan vnitřní, ale Vettel si to ještě před zatáčkou rozmyslel a v brzdné zóně svůj vůz poslal směrem dovnitř. Ricciardo už nemohl nic dělat, byl uvězněn mezi Vettelem a okrajem trati a brzdil tak tvrdě, až si zablokováním kol vážně poškodil pneumatiky.

Vettel zřejmě doplatil na zpřísnění posuzování manévrů během brzdění, které si zkušení jezdci, včetně Vettela, před VC USA vyžádali od Charlieho Whitinga, kvůli "některým mladým jezdcům". Manévry v brzdné zóně jsou obecně považovány za nesportovní a nebezpečné a zkušeným matadorům se evidentně nelíbily hlavně ty, které předváděl Max Verstappen.

Výsledky závodu tak byly oznámeny jako provizorní, stevardi se po závodě setkali s Vettelem, Ricciardem a zástupci týmů Ferrari a Red Bull a rozhodli, že německý jezdec si zaslouží 10 sekundovou penalizaci. Kvůli ní v konečné tabulce závodu klesl pod oba jezdce Red Bullu.