Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Marko by vlastně Vettela bral

Marko by vlastně Vettela bral

Ten však nepočkal a do Red Bullu poslal Péreze

Helmut Marko během roku 2020 opakovaně tvrdil, že pro Sebastiana Vettela již není cesty zpět do týmu Red Bull, se kterým získal čtyři mistrovské tituly. Nyní však tvrdí, že to bylo trochu jinak. Přirozeně nechtěl o možnosti Vettelova návratu mluvit, když bylo prioritou dodávání sebedůvěry Alexanderu Albonovi. Kdyby ale Vettel počkal, jak mu radil, možná by letos byl týmovým kolegou Maxe Verstappena.

"Bylo jasné, že Sebastiana čeká velmi těžká poslední sezona s Ferrari. Řekl jsem mu, aby nejednal ukvapeně a byl trpělivý, protože před rokem 2022 mohou být na jezdeckém trhu velké přesuny. Například jsem si byl jistý, že Mercedes bude mít volné místo. A nebude jediný. Ano, i Red Bull byl možností. Radil jsem mu, aby zůstal na trhu volných jezdců a čekal na nejlepší nabídku. Nechci, aby se z formule 1 ztratil čtyřnásobný šampion. Nechci to jako člověk Red Bullu, nechci to jako jeho přítel.

Když mu Ferrari oznámilo nepříjemnou zprávu, my jsme na rok 2021 neměli volné místo. Byli jsme si jisti, že vývoj Alexandera (Albona) bude pokračovat správným směrem, takže nastoupí vedle Maxe Verstappena i v roce 2021. To jsem také řekl Sebastianovi. Ale mýlil jsem se. Když jsme potřebovali najít náhradu, Sebastian již nemohl být na seznamu, jelikož se dlouhodobě zavázal Aston Martinu. Takže Sergio (Pérez) byl logickou volbou," uvedl Marko.

Nicméně rozumí tomu, proč se Vettel po letech ve Ferrari nadchl pro nový projekt.

"Nabídka Astonu musela být velmi lákavá. Kultovní jméno, blízká kooperace s Mercedesem, dobrá sportovní perspektiva. Chápu, proč to udělal, ačkoli já bych na jeho místě počkal," zdůraznil.

Kdyby Péreze nevytlačil z Aston Martinu, mohl opět závodit za Red Bull. Foto: Red Bull

Zdroj: f1-insider, úvodní foto: Red Bull