Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Pro Vettela není cesty zpět

Pro Vettela není cesty zpět

Red Bull dal přednost Verstappenovi

Sebastian Vettel neměl ze sportovního hlediska nejlepší rok. Nebo spíše rok a půl. Obzvláště vedle stoupající hvězdy Charlese Leclerka se loni nepředvedl v nejlepším světle. Jistě má ještě minimálně jednu šanci, tento rok může s Ferrari získat titul mistra světa a všechno zlé bude zapomenuto. Ale co když ne?

Pokud by ve Scuderii musel nechat prostor Leclerkovi jako nové jedničce týmu, asi by se porozhlédl po místě v jiném špičkovém týmu. Fanouška napadne, že by, jako Němec, mohl jít do Mercedesu, jenže tam je zabydlený Lewis Hamilton. Nebo by se mohl vrátit do Red Bullu, vždyť s ním získal své čtyři mistrovské tituly. Jenže i ten je již obsazený.

"Prodloužili jsme smlouvu s Maxem (Verstappenem) a nedokážu si představit, jak by to vypadalo, kdyby v našem týmu spolu začali soupeřit," řekl šéf motorsportu Red Bullu Helmut Marko. "I finančně by to bylo velmi náročné."

Red Bull není zvyklý dávat jezdcům královské platy, protože jich míval dost v juniorském programu. Konkurence se ale nechala inspirovat, založila vlastní programy a Red Bull Junior Team evidentně zhubnul. V současnosti má sedm jezdců, ale pouze jeden se připravuje na sezonu ve F2.

"Nechci, aby to znělo arogantně, ale když si mladý jezdec může vybrat, tak jde nejprve za námi. Jenže my máme svá pravidla a nemíníme na nich nic měnit. Velmi často se stává, že s jezdcem přijde i jeho právník a kde je ve smlouvě tečka, chce dát čárku. My ale máme svůj systém a neděláme kompromisy," prohlásil Marko.

A zpět k Vettelovi, který se jako odchovanec Red Bullu prý ve Ferrari trápí právě kvůli politikaření.

"Sebastian je hodně přímočarý sportovec, chce se držet co nejdál od politiky. To není jeho ring. Leclerkovou výhodou je jeho manažer Todt (Nicolas, syn Jeana Todta, bývalého šéfa Ferrari a aktuálního prezidenta FIA), ten se v politice vyzná. Vettel může odpovědět pouze skvělými sportovními výkony," zdůraznila Mateschitzova pravá ruka.

Vettel s jedničkou na kšiltovce Red Bullu. To se už nebude opakovat.