Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vítězství je především vzpruhou pro tým, říká Räikkönen

Vítězství je především vzpruhou pro tým, říká Räikkönen

Stáj z Enstone se radovala poprvé od roku 2008.

Kimi Räikkönen doufá, že jeho vítězství ve Velké ceně Abú Zabí bude velkou vzpruhou pro jeho tým Lotus, který snad nyní získá větší důvěru v to, čeho je schopen dosáhnout.

Fin nejen vybojoval svůj první triumf od belgické velké ceny v roce 2009, ale zároveň vrátil stáj z Enstone na nejvyšší stupínek poprvé od Velké ceny Japonska 2008, kdy se ještě pod hlavičkou Renaultu radoval Fernando Alonso.

Tým později utržil několik citelných ran, počínaje odhalením intrik za závodem v Singapuru v roce 2008 a konče těžkým zraněním jeho hlavního jezdce Roberta Kubici při havárii v rally na začátku roku 2011.

Lotus letos naznačil velmi dobrou formu, když se jak Räikkönen, tak jeho týmový kolega Romain Grosjean několikrát probojovali na stupně vítězů a Räikkönen věří, že jeho vítězství pomůže pozvednout morálku v týmu.

"Já jsem rád hlavně za tým," řekl ještě na stupních vítězů šampion z roku 2007. "Pro tým to je těžká sezóna. Tohle jim snad dodá trochu více důvěry, nejen klukům, kteří odvádí tu práci, ale i těm, kteří ten tým vlastní.

Doufám, že to dokáže všechno popostrčit a že se nám povede získat další vítězství ještě letos a také v příštím roce."

Ohledně svého prvního vítězství od návratu do Formule 1 zůstal Räikkönen spíše klidný: "Není proč skákat nadšením, ještě pár závodů zbývá.

Pokusíme se zvládnout to samé. Určitě bude dneska dobrá párty a až nám zítra bude po dlouhé noci špatně, vzpomeneme si, jak jsme se cítili teď."

Fin již delší dobu věřil tomu, že Lotus má rychlostně na vítězství v závodě, klíčem, který však často chyběl, byla lepší kvalifikační pozice. V Abú Zabí startoval ze čtvrté pozice, už v první zatáčce byl však druhý za Lewisem Hamiltonem, který později odstoupil.

"Párkrát už jsme byli blízko," poznamenal Räikkönen. "I v posledním závodě jsme měli rychlost na vítězství, ale pokud nestartujete vpředu, tak vidíte, co se stane.

Start byl tedy klíčový. Myslím, že v porovnání s McLarenem jsme na začátku závodu nebyli tak rychlí, je ale potřeba závod dojet."