Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Räikkönen hrozí předčasným koncem u Lotusu

Räikkönen hrozí předčasným koncem u Lotusu

Fin zvažuje neúčast ve zbývajících závodech.

Kimi Räikkönen připustil, že by mohl vynechat zbývající velké ceny letošní sezóny, pokud Lotus urychleně nevyřeší své finanční závazky vůči němu.

Finský závodník málem nepřijel už do Abú Zabí, nakonec však vynechal pouze čtvrteční mediální povinnosti a přicestoval až v pátek před volnými tréninky.

Vzhledem k tomu, že však Lotus Räikkönenovi stále dluží údajně více než 15 miliónů dolarů, hrozí Fin neúčastí v závodech v USA a Brazílii.

"Přijel jsem sem jenom proto, že jsem doufal, že bylo nalezeno určité pochopení pro některé problémy, které máme," řekl Räikkönen. "Snad se to podaří vyřešit a budeme moci dokončit sezónu co nejlépe to půjde."

Na otázku, zda by zvažoval neúčast v některém z posledních závodů sezóny, pokud by stále nedostal zaplaceno, Räikkönen odpověděl: "Samozřejmě. Užívám si závodění, užívám si jízdu, ale velkou součástí je byznys.

Někdy, když se s ním nenakládá tak, jak by se mělo, skončíme v nešťastné situaci. Musíte někde udělat čáru a když se jde přes ní... To už opravdu není moje chyba."

Räikkönenův vztah s týmem je ještě o to napjatější po nevybíravé rádiové komunikaci ve Velké ceně Indie, kdy mu bylo za použití ostrého slovníku nařízeno, aby před sebe pustil týmového kolegu Romaina Grosjeana. Fin však tvrdí, že hlavní příčinou jeho nevole je nevyřešená finanční situace.

Na dotaz ohledně rádiové komunikace s ředitelem závodní činnosti Lotusu Alanem Permanem Räikkönen odvětil: "To k tomu patří. Je pravda, že by se takové věci neměly stávat, ale staly se. To ale není ten problém.

Jde o ty ostatní věci a všechno se to nakonec nasčítá. Jak jsem řekl, je snadné říct, že tohle je ten důvod, ale tak to není."

Mistr světa z roku 2007 se také pozastavil nad skutečností, že byla již několikrát zpochybňována jeho loajalita k týmu, přičemž on za své služby nedostával zaplaceno.

"Někdy to není úplně hezké, když slyšíte, že nejste skutečný týmový hráč a nectíte zájmy týmu, ale za celý rok vám zaplatí nula eur," řekl Räikkönen.

"To vás nestaví do nejlepší pozice, jenže tak to je a jak jsem řekl, snad jsme na obou stranách nalezli porozumění ohledně toho, jak bychom se teď s tou situací měli vypořádat, vyřešit ty problémy a pokusit se skončit co nejlépe můžeme."