Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Räikkönen vyloučen z kvalifikace, vůz neprošel přejímkou

Räikkönen vyloučen z kvalifikace, vůz neprošel přejímkou

Podlaha Finova vozu se prohýbala více, než dovolují pravidla.

Kimi Räikkönen byl odsunut na konec startovního roštu Velké ceny Abú Zabí poté, co jej sportovní komisaři vyloučili z výsledků kvalifikace. Finův vůz totiž neprošel pokvalifikační technickou přejímkou.

Sportovní komisaři vybrali dva vozy na kontrolu prohýbání podlahy, Räikkönenův lotus a sauber Nica Hülkenberga. Zatímco však Hülkenbergovo auto test splnilo, na Räikkönenově E21 se podlaha prohnula více, než dovolují technické regule.

Představitelé Lotusu byli předvoláni k podání vysvětlení. Už v Maďarsku totiž testem neprošel vůz Romaina Grosjeana, tehdy ale Francouz vyvázl bez trestu, jelikož se týmu podařilo dokázat, že podlaha byla poškozena po kontaktu s obrubníkem.

Se stejným vysvětlením přišel Lotus i tentokrát, sportovní komisaři jej však neakceptovali s odůvodněním, že po Grosjeanově problému měl tým změnit design podlahy, aby dalším podobným incidentům předešel.

V prohlášení komisařů se uvádí: "Sportovní komisaři vyslechli vysvětlení týmu, podle kterého se daná součást poškodila při kontaktu s obrubníkem.

Nicméně, sportovní komisaři neakceptovali, aby byl příslušný incident posouzen jako nehoda nebo omluvil nesplnění příslušného testu."