Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Bianchiho role rezervního jezdce měla být původně víceletá

Bianchiho role rezervního jezdce měla být původně víceletá

Hülkenbergův odchod narušil dlouhodobé plány týmu.

Force India přiznala, že jejím původním plánem pro Julese Bianchiho byla role rezervního jezdce na dva roky, než by přišla řada na závodní sedačku ve Formuli 1.

Francouz se stal třetím jezdcem stáje v loňském roce. Pro letošní rok však Force India přišla o Nica Hülkenberga, který zamířil ke konkurenčnímu Sauberu. Stále přitom není jasné, kdo jej v roli druhého pilota týmu nahradí.

Na oficiální prezentaci letošního nového vozu VJM06 byl přítomen pouze Paul di Resta, který v rámci filmovacích jízd absolvoval první kilometry na okruhu v Silverstone. Skot bude zároveň jediným jezdcem, který se v barvách Force Indie zúčastní prvních testů v Jerezu.

Hlavními kandidáty na místo po Hülkenbergovi jsou bývalý pilot týmu Adrian Sutil a Bruno Senna, jenž přišel o místo u Williamsu.

Zástupce šéfa týmu Bob Fernley přiznává, že odchod Nica Hülkenberga narušil dlouhodobé plány týmu.

"To, že partnerství Nico/Paul nebude pokračovat v roce 2013 nebylo v našem plánu," řekl Fernley. "Samozřejmě to trochu vykolejilo náš program.

Kdybychom měli ideální svět, pak bychom rádi měli Julese jako třetího jezdce na dva roky. Je Jules připravený na závodní sedačku? Ano, je. Rozhodně. My teď ale musíme zajistit, abychom zaškrtli všechny kolonky."

Fernley dodal, že absence druhého jezdce na prvních předsezónních testech není žádnou nevýhodou. Důležitější je zpracovat dlouhodobý plán pro jezdeckou sestavu.

"Máme všechny tyhle dlouhodobé plány a chceme si být jistí, že rozhodnutí, která činíme, jsou správná," pokračoval Fernley.

"A na tahle rozhodnutí nemusíme spěchat. Dnes (při představení nového vozu) se tu hodně mluví o tom, že tu nemáme žádné další jezdce.

No, dnešním hlavním cílem je představit VJM06 a dva nové partnery pro náš program. Na to nám stačil jeden jezdec.

Až pojedeme do Jerezu, není lepší osoba na všechnu tu základní práci a přípravu vozu pro Barcelonu než Paul. V Jerezu se budeme zaměřovat hlavně na Paula. Potom si myslím, že naši akcionáři budou připraveni oznámit naši trojčlennou jezdeckou sestavu, se kterou absolvujeme sezónu 2013 a snad i delší období."

Fernley odmítl možnost využít testů v Jerezu pro vyzkoušení různých závodníků, ze kterých by posléze Force India vybrala nejvhodnějšího kandidáta.

"Máme na seznamu několik lidí, o kterých uvažujeme, co se závodní sedačky týče, a pár lidí, o kterých uvažujeme v ohledu na místo rezervního jezdce," řekl.

"Nepotřebujeme si ty, o kterých uvažujeme, zkoušet, učiníme rozhodnutí a rovnou je začleníme do programu.

Jakmile bude hotova základní práce a my budeme schopni do Barcelony přijít se druhým a třetím jezdcem, budou konkurenceschopní od začátku."