Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

MR02 je obrosvkým krokem vpřed, říká Marussia

MR02 je obrosvkým krokem vpřed, říká Marussia

Šéf týmu Booth však přesto brzdí očekávání.

MR02, letošní vůz Marussie, je obrovským krokem vpřed, pochvaluje si šéf týmu John Booth. Tým se však snaží brzdit přílišná očekávání.

Letošní model je prvním vozem postaveným kompletně pod novou technickou strukturou týmu. Ten nyní operuje v zázemí společnosti Wirth Research, která stavěla první vozy týmu, tentokrát je však k jejich vývoji používán také aerodynamický tunel.

"Myslím, že je to naše první skutečné dítko," řekl Booth při prezentaci letošního vozu. "Za svých '400 let' v motorsportu jsem se naučil, že nemám mít příliš velká očekávání. Technicky je to obrovský krok vpřed, co se výkonnosti týče, to teprve uvidíme."

Do role technického šéfa týmu se nyní plně přesunul bývalý muž Benettonu a Renault Pat Symonds, který byl dosud pouze konzultantem týmu, jelikož byl na konci roku 2009 potrestán za svůj podíl na skandálu kolem Velké ceny Singapuru 2008 tříletým zákazem činnosti ve Formuli 1.

"Máme teď na okruhu svého technického ředitele, což je pro nás také dobrým krokem," řekl Booth. "Jsou to už tři roky, co byl Pat naposledy na okruhu, ale je to jako kdyby nikdy nebyl pryč."

Booth poznamenal, že navzdory svému technickému zlepšení je Marussia stále outsiderem, věří však, že se jí letos začne daři posouvat polem vzhůru.

"Neděláme si iluze, Formule 1 je poměrně náročná a my jsme tohle auto postavili ve 165 lidech, a na to bychom měli být skutečně hrdí," řekl.

"Ale neměli bychom svá očekávání stavět proti Red Bullu, který má 500 lidí a čtyřikrát takový rozpočet.

Je to stejné, jako už tvrdím tři roky. Cílem je zaslouženě se dostat do druhé části kvalifikace a pak se teprve skutečně můžete začít posouvat a bojovat o body."

Šéf Marussie také popřel, že by pro tým měla být problémem jeho zřejmě kompletně nováčkovská jezdecká dvojice. Vedle Maxe Chiltona se totiž po odchodu Tima Glocka do druhé sedačky zřejmě posadí Luiz Razia. Brazilec je favoritem na druhé místo, nic však zatím nebylo podepsáno.

"Není to, jak to bývalo před deseti, patnácti lety," pokračoval Booth. "Mladí jezdci začínají v motokárách v šesti letech a on (Chilton) má za sebou dva roky v GP2, tři nebo čtyři roky ve Formuli 3. Je nováčkem ve Formuli 1, ale není nováčkem jakožto jezdec."