Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Felipe Nasr novým rezervním pilotem Williamsu

Felipe Nasr novým rezervním pilotem Williamsu

Brazilec dostane šanci v pěti pátečních trénincích.

Felipe Nasr se pro letošní sezónu Formule 1 stal novým rezervním a testovacím pilotem týmu Williams.

21letý Brazilec letos během roku dostane příležitost usednout do vozu FW36 v pěti dopoledních pátečních trénincích a také ve třech oficiálních testech. Poprvé se do monopostu dostane už v sobotu v rámci závěrečného dne druhé série předsezónních testů v Bahrajnu. Kromě toho bude jakožto rezervní pilot s týmem přítomen na každém závodě.

"Jsem opravdu šťastný, že se mohu připojit k rodině Williamsu," řekl Nasr.

"V tomto sportu za sebou mají už skvělou historii a někteří z nejlepších brazilských závodníků všech dob pro tento tým závodili, takže je pro mě ctí přidat se k takovým jménům jako Piquet, Senna a Massa.

Toto je pro mě úžasná příležitost udělat další krok v mé kariéře a už se nemohu dočkat, až se v Bahrajnu poprvé dostanu za volant vozu Formule 1."


Nasr k Williamsu přichází po dvou sezónách strávených v seriálu GP2. V těch se mu sice ani jednou nepodařilo zvítězit (loni v závodech vybojoval čtyřikrát druhé a dvakrát třetí místo), ovšem po většinu loňské sezóny byl jedním z jezdců, kteří bojovali o titul šampiona. Nakonec obsadil v konečném hodnocení sezóny čtvrtou pozici.

V roce 2011 získal titul v Britské Formuli 3 a o rok později se ve vytrvalostním závodě 24h Daytony s vozem týmu Michael Shank Racing radoval v cíli ze třetího místa.

Místo třetího pilota u Williamsu se zdá být velmi slibnou pozicí pro následný přestup do závodní sedačky týmu Formule 1. V roli třetích jezdců u Williamsu dříve působili například Nico Hülkenberg nebo Valtteri Bottas, kteří se později do závodního pole Formule 1 skutečně dostali.

Zakladatel týmu Sir Frank Williams se přitom nechal slyšet, že doufá, že Nasr půjde v jejich stopách.

"Felipe už v kariéře dosáhl řady úspěchů a my jej už nějakou chvíli sledovali," řekl Williams.

"U Williamsu přivádíme nové talenty a dáváme jim šanci předvést se přímo ve vrcholné sérii.

Tím, že se letos objeví v pěti prvních volných trénincích, bude mít Felipe skvělou šanci ukázat své schopnosti a jsem přesvědčen, že pro naši jezdeckou sestavu bude posilou."


Do Williamsu se pro letošní sezónu přesunul rovněž jeho krajan a jmenovec Felipe Massa, který po odchodu z Ferrari vystřídal Pastora Maldonada na pozici týmového kolegy Valtteriho Bottase.

Tým již dříve oznámil, že od letošní sezóny po pěti letech obnovuje partnerství s brazilskou ropnou společnosti Petrobras. V sobotu pak byl oznámen další významný sponzor, banka Banco do Brasil.