Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vergne už pokukuje po Räikkonenově místě

Vergne už pokukuje po Räikkonenově místě

Do Ferrari mu pomohl i Sebastian Vettel.

Jean-Éric Vergne přiznal, že by v roce 2016 rád nahradil Kimiho Räikkönena a stal se závodním jezdcem Ferrari. Francouz se do F1 dostal prostřednictvím juniorského programu Red Bullu pro mladé jezdce. Po ovládnutí Britského šampionátu F3 získal druhé místo ve Formuli Renault a pak přesedl rovnou do vozu Toro Rosso. Red Bull si však místo něj do A-týmu vybral Daniela Ricciarda a Daniila Kvjata a Vergneho kariéra se ocitla ve vážném ohrožení, protože na závodění v týmu pro juniory je už příliš starý.

Bez manažera i osobního sponzora hrozilo, že bude muset zcela odejít ze scény F1, ale naštěstí si ho všimla Scuderia Ferrari a Maurizio Arrivabene mu nabídl alespoň místo testovacího a vývojového jezdce. Místo náhradníka však dostal Mexičan Esteban Gutiérrez.

"Popravdě řečeno, sám bych dal přednost práci v simulátoru, kde budu opravdu užitečný," říká Vergne. "Úkolem třetího jezdce je cestovat spolu s týmem do dějišť velkých cen a pak v podstatě nic nedělat. A nedělat nic pro úspěch týmu by pro mě bylo frustrující. Takto mám pocit, že jsem pro tým důležitý."

Místo testovacího jezdce velkého týmu je nakonec pro jeho kariéru možná lepší než závodní sedačka u některého z nejslabších týmů.

"Teď jsem součástí Ferrari, což je zároveň velká příležitost pro sezónu 2016. Když jsem už nemohl jezdit za dobrý tým, tak toto byla nejlepší příležitost, lepší než být stále poslední ve voze týmů jako Caterham nebo Marussie."

Není prý úplná náhoda, že zpod střechy Red Bullu putoval stejným směrem jako Sebastian Vettel, se kterým v posledních letech sdílel společný simulátor Red Bull Racingu a Toro Rosso.

"Známe se už od té doby, co jsem jako jezdec F3 začal pracovat v simulátoru Red Bullu. Vždy jsem s ním měl dobré vztahy, stejně jako s Kimim Räikkönenem. Určitě mi jeho (Vettelův) přestup do Ferrari pomohl, ale vím, že mé jméno navrhli jiní lidé, například Massimo Rivola (sportovní ředitel Scuderie Ferrari)."