Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Will Stevens: Třeba se ani nekvalifikujeme

Will Stevens: Třeba se ani nekvalifikujeme

Na start se možná přece jen postaví pouze 18 vozů.

Will Stevens si není jist, zda dokáže monopost Manoru vůbec kvalifikovat do závodu. Manor utekl hrobníkovi z lopaty jen pár týdnů před zahájením sezóny, přišel o svou továrnu v Banbury a v staré továrně v Dinningtonu v hodině dvanácté upravil loňský monopost. Ten jen minulý týden prošel povinnými nárazovými testy FIA, těsně předtím než musel být odeslán společnosti Formula One Management, která se postarala o jeho přepravu do australského Melbourne. Monoposty budou osazeny loňským modelem pohonné jednotky Ferrari a první testovací kilometry začnou sbírat až zítra během prvního tréninku na první závod sezóny. V sobotní kvalifikaci by přitom jeho jezdci měli zajet čas, který se vejde do 107 procent nejlepšího času první části kvalifikace.

"Těžko říct," odpověděl Stevens na otázku, zda se kvalifikuje do závodu. "Ještě jsme nebyli na trati a nevíme, o kolik jsou nové pneumatiky Pirelli rychlejší než loňské, což ovlivnilo časy dosažené během testování v Barceloně. Hodně se o tom mluví, ale my to opravdu nemůžeme vědět dříve, než se dostaneme na trať. Loni vůz splňoval 107% limit s rezervou, takže rozhodne to, o kolik se dokázali zlepšit chlapci vpředu. My prostě vyjedeme na trať a uděláme vše, co bude v našich silách. Zda to bude nebo nebude stačit ke splnění pravidla 107 procent, to prostě nevím."

Kvalifikační časy nebudou záviset pouze od vozu, Manor musí počítat také s tím, že má druhou nejnezkušenější jezdeckou dvojici. Roberto Merhi loni absolvoval pouze 3 páteční tréninky, Will Stevens se v barvách Caterhamu zúčastnil Velké ceny Abú Zabí a posezónního testu. Méně zkušené piloty má už jenom Scuderia Toro Rosso, ani Max Verstappen ani Carlos Sainz ještě nestáli na startu velké ceny, ale měli alespoň možnost absolvovat kompletní zimní přípravu.