Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Pirelli má z návrhu nových pravidel smíšené pocity

Pirelli má z návrhu nových pravidel smíšené pocity

Stále se mu nezamlouvá svobodný výběr směsí.

Strategická skupina F1 se shodla na několika klíčových změnách, kterými mají vozy F1 projít během příštích dvou let a mnohé z nich se týkají nároků kladených na dodavatele pneumatik. Pirelli, pokud bude vybráno jako dodavatel pneumatik na sezónu 2017 a další roky, se bude muset přizpůsobit změněným, rychlejším vozům. Také bylo odsouhlaseno, že se bude jezdit s širšími zadními koly, co italský výrobce pneumatik přijal s velkou radostí.

"Máme z toho radost. My jsme navrhli, že bychom se mohli vrátit k širším zadním pneumatikám. Vypadají agresivněji a jsou zajímavější. Je to něco, co bychom velmi ochotně podpořili a už o tom s námi bylo diskutováno," řekl Paul Hembery, sportovní ředitel Pirelli.

Jiným příběhem je ale novinka, která má zatím jako jediná začít platit již od příští sezóny. Tým Force India přišel s návrhem, že by si týmy mohly samy vybírat, které z nabízených směsí pneumatik použijí na jednotlivých okruzích. Týká se to pouze pneumatik určených na suchou trať a Strategické skupině se návrh zalíbil. Nyní má být ještě schválen Komisí F1 a Světovou radou motorsportu.

V současnosti má Pirelli vyvinuty čtyři různé směsi “suchých“ pneumatik a samo vybírá, které dvě z nich přiveze na konkrétní okruh. Týmy mají při výběru pouze poradní funkci. Příští rok si má každý tým pár týdnů předem "objednat" dvě ze čtyř nabízených směsí. Díky tomu si bude moct každý tým vybrat takové pneumatiky, které budou nejvíce vyhovovat jeho vozu, nebo se pokusit překvapit nestandardním výběrem a odvážnou strategií zastávek v boxech. Pirelli se však obává o bezpečnost při případném nevhodném výběru.

"Rádi bychom zjistili, jaký problém má být (touhle novinkou) vyřešen. Ale jako vždy, i nyní chce Pirelli spolupracovat s týmy na nalezení uspokojivého a bezpečného řešení."