Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Šéf Pirelli překvapen počínáním Michelinu

Šéf Pirelli překvapen počínáním Michelinu

Může si dodavatel diktovat podmínky?

Paul Hembery je překvapen, že Michelin chce vstoupit do F1 a diktuje si přitom podmínky. Francouzský výrobce se účastní výběrového řízení na nového monopolního dodavatele pneumatik, ale smlouvu prý podepíše, pouze pokud bude moct dodávat 18 palcové pneumatiky s pomalou degradací. Vyrobit odolné pneumatiky přitom prý není problém, výzvou je plnit očekávání týmů a FIA.

"Řídíme se pravidly, tím o co jsme byli požádáni," řekl sportovní šéf Pirelli. "Sport nás jako svého partnera a dodavatele požádal o určitou práci a my se toho prostě držíme. Jako příklad můžeme použít výrobce motorů. Představte si, že by někdo přišel a navrhl 2.5 litrové nebo rovnou 5 litrové osmiválcové motory, a pak hrál překvapeného z informace, že sport používal 1.6 litrové turbo. To by bylo totéž, nebo ne?

Naše pneumatiky jsou odpovědí na pravidla. Řekli jsme, že dodáme to, co potřebují. Pokud by přišel požadavek na 20 palcové pneumatiky, nemáme problém, dodáme 20 palcové pneumatiky. Pokud bude potřeba pneumatik, co by vydržely celý jeden závod, také to pro nás není problém. Můžou je mít."

Lhůta pro podání přihlášky do výběrového řízení vypršela ve středu a Hembery potvrdil, že se přihlásily pouze Pirelli a Michelin. Vítěz bude dodávat pneumatiky od roku 2017.