Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Velká cena Číny začne včas

Velká cena Číny začne včas

F1 objednala policejní vůz, stěhuje vybavení nemocnice.

FIA promptně zareagovala na včerejší problém s nízkým oblakem smogu nad Šanghají, který by záchranářské helikoptéře znemožnil přistát v nejbližší dobře vybavené nemocnici. Zítra by se problém se smogem mohl opakovat, ale jezdci budou přesto závodit a prý se nemusíme obávat odkládání startu.

Ředitel závodu se včera musel držet sportovních pravidel, ve kterých se píše, že převoz jezdce sanitkou je akceptovatelný, pokud by se převoz dal stihnout do dvaceti minut, přičemž žádné počasí ani provoz na silnicích nejsou omluvou, jedině že by zasáhla vyšší moc. Pokud toto řidič sanitky nedokáže a není připraven vrtulník, jezdci F1 nesmějí na trať. Ještě včera se o převozu sanitkou nedalo uvažovat, protože nemocnice s potřebným vybavením je v Šanghaji, která je od okruhu vzdálená 38 kilometrů a má ulice plné aut.

Součástí řešení je policejní eskorta, která má sanitce pomoci s prodíráním se provozem, ale ještě důležitější je změna cíle. Sanitka by v případě potřeby směřovala do menší nemocnice vzdálené od okruhu pouhých pět kilometrů. Tato nemocnice je připravena zvládnout většinu zranění, které pilotům hrozí, ale nemá vhodně vybavené neurologické oddělení. Speciálně kvůli jezdcům F1 se proto nezbytně potřebné vybavení přesouvá ze vzdálenější větší do bližší menší nemocnice. Podmínky pro transport sanitkou budou splněny a smog neohrozí start závodu. Kvůli nepříznivé předpovědi počasí se přitom uvažovalo i o přesunutí závodu s neděle na sobotu. Přesunutí na pondělí by nebylo možné, jelikož už příští víkend se pojede v Bahrajnu.