Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Týmy chtějí více času kvůli návrhu pravidel na 2008

Týmy chtějí více času kvůli návrhu pravidel na 2008

Chtějí je svázat s Concordskou dohodou.

Dnes se v Londýně sešli šéfové všech týmů, vyjma Ferrari, s Berniem Ecclestonem, aby diskutovali současnou situaci. Ferrari se jednání nezúčastnilo, to zvolilo vlastní cestu a minulý týden podepsalo novou Concordskou dohodu s Berniem Ecclestonem a FIA.

Kromě jiného se šéfové týmů shodli, že s novou Concordskou dohodou nebudou spěchat, jak již včera naznačil Ron Dennis.

Následně se má v pátek uskutečnit setkání šéfů týmů s FIA, ta ale byla požádána o odklad v důsledku návrhu pravidel na léta 2008 a dále (od roku 2008 platí také nová Concordská dohoda).

Některé z návrhů zveřejnila agentura Reuters. Mezi hlavní patří jediný dodavatel pneumatik, obrovská redukce současné úrovně aerodynamického přítlaku až na 10 % (!), telemetrie by byla zakázána, motory omezeny v otáčkách a týmy by používaly shodné brzdové systémy. Formát závodního víkendu by byl zredukován na dva dny.

Týmy i Bernie Ecclestone podepsali dopis adresovaný šéfovi FIA Maxi Mosleymu, ve kterém vzkazují, že je příliš brzy na to diskutovat poslední návrhy FIA a že by se raději o nich pobavili po třech úvodních závodech sezóny.

Cílem je svázat Concordskou dohodou jak komerční tak i technickou stránku věci. Navíc týmy chtějí počkat na první zkušenosti s letošními pravidly, jako jsou jeden motor na víkend a pod., a prodiskutovat celou věc s vlastníky týmů.

"Je na to dost času," řekl Ecclestone, který týmům původně vystavil ultimátum, podle něhož chce podepsanou smlouvu ještě před Grand Prix Austrálie, ale narazil na jednolitý odpor soupeřů Ferrari.

Na dnešním zasedání se týmy také shodly na omezení testů během sezóny na 30 dní.