Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

V pátek na setkání s FIA přijdou na přetřes i platy pilotů

V pátek na setkání s FIA přijdou na přetřes i platy pilotů

Dobře vedený tým formule 1 by měl být výdělečný.

V poslední době nedotknutelné platy dobrých pilotů formule 1 se stanou alespoň předmětem diskuze. Na pátečním setkání šéfů týmů s Mezinárodní automobilovou federací o snižování nákladů, které se navzdory žádostem o odklad bude konat, se bude diskutovat nad touto ale i jinou problematikou.

Na výzvu FIA, která poslala agendu mítinku týmům formule 1, se objevily i nápady od týmů BAR, Ferrari, Renault a Williams, které jediné reagovaly.

Jedním z bodů je otázka platů pilotů, ale také například maximálního věku druhých jezdců. FIA řekla, že tyto připomínky vzešly ze strany týmů samotných.

Michael Schumacher bere odhadem 50 mil. dolarů ročně.

FIA původně chtěla diskutovat o změnách již pro příští rok, ale změnila strategii s ohledem na skončení platnosti stávající Concordské dohody, kdy nebude vázána omezeními z ní vyplývající.

Max Mosley kritizuje současnou situaci, kdy některé týmy utrácí 250 mil. dolarů ročně na motory, nebo zaměstnávají až 1 000 pracovníků.

Cílem je stabilizovat situaci ve formuli 1. Podle Mosleyho je možné dosáhnout stavu, kdy dobře vedený tým formule 1 bude výdělečný. To umožní vstup nových týmů a jejich boj na špici.

Návrhy v různých oblastech obsahují redukci současné úrovně aerodynamického přítlaku na 10 %, jediného dodavatele pneumatik, bezdrážkové pneumatiky, zákaz zahřívacích zařízení na pneumatiky (tzv. botiček), používání standardních materiálů s dlouhou životností.

Náhradní a páteční třetí vozy by byly zakázány, technické regule zmraženy např. na tři roky a změny ohlášeny dlouho dopředu. Víkend by byl zredukován na dva dny a testování významně omezeno.