Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Co navrhly týmy na diskuzi s FIA

Co navrhly týmy na diskuzi s FIA

Část 4/4 - BAR.

Před zasedáním s Mezinárodní automobilovou federací, kterého se nakonec zúčastnilo jenom Ferrari, vyzvala FIA týmy formule 1, aby přišly s vlastními návrhy pravidel.

Na výzvu reagovaly pouze čtyři týmy: Renault, Williams, Ferrari a BAR.

BAR ve svém dopisuje obecně pojmenovává iniciativy, kterých by se měla formule 1 při své cestě za úsporami držet, tou hlavní je rovnováha mezi cenou a přínosem. Dalšími pak odstranění překážek, které brání všem týmům bojovat na přibližně stejné úrovni, vylepšení podívané pro diváky a zachování technologií, které z formule 1 dělají to, čím je.

Upozorňuje však současně na to, že jakékoli zavádění změn bez před předchozí podrobné analýzy vede spíše k nárůstu nákladů než jejich redukci.

Tedy před tím, než by BAR nabídl odpovědi na dané otázky, je potřeba zamyslet se nad tím:

Co je celkovým úmyslem?
Jaká jsou skutečná čísla?

K první otázce BAR dodává, že je nutné, aby akcionáři měli jasnou představu o zamýšlené podobě formule 1 v roce 2008 a v závislosti nad tím v letech 2006 a 2007 zavést kroky, které tomu pomohou.

Ke druhé otázce má BAR připomínku, že k důležitým doporučením je potřeba znát data. Daty má BAR v tomto případě na mysli informace, za co všechno a v jaké míře týmy formule 1 utrácí peníze, a tudíž kde by mohly být významné částky ušetřeny.

V této souvislosti BAR navrhuje zřízení zvláštní pracovní skupiny, která by měla za cíl donutit týmy ke shodě nad oblastmi, kde se dá významně ušetřit. Po dosažení tohoto stavu by pak dílčí skupiny mohly pracovat na konkrétních návrzích v podobě doporučení technických, sportovních a komerčních.

Nic víc BAR ve své zprávě FIA nezmiňuje.