Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Silniční projekt Renaultu a Caterhamu zrušen

Silniční projekt Renaultu a Caterhamu zrušen

Renault prý sporťák připraví sám.

Spolupráce Renaultu a Caterhamu se měla zanedlouho rozšířit i mimo F1. Už nějaký čas se vědělo o připravovaném společném projektu sportovního automobilu, který měl oživit značku Alpine. Podle agentury Reuters ale Renault nyní své plány změnil a spolupráci s Caterhamem ruší.

Interní dokument Renaultu prý svědčí o tom, že Renault pokračuje v přípravě vozu sám a Caterham zůstane mimo hru. Ani jedna ze stran ještě zprávu nepotvrdila.

Dohoda o spolupráci byla ohlášena ještě během roku 2012 a k podpisu smlouvy došlo o sedm měsíců později, když se Caterham stal 50-procentním vlastníkem společnosti Alpine Renault.

Cílem bylo společnými silami připravit výkonný a rychlý, ale přitom cenově dostupný sportovní vůz, který by byl důstojným dědicem značky Alpine.

Od spolupráce si mnoho sliboval hlavně Tony Fernandes, majitel aerolinek AirAsia a týmu F1, který od dubna 2011 vlastní i Caterham Cars. Mezi lety 2012 a 2013 Fernandes tým F1 i výrobce automobilů přestěhoval pod společnou střechu do Leafieldu, kde odkoupil bývalou továrnu týmů Arrows a Super Aguri. Věci se však nevyvíjejí tak, jak by si malajsijský podnikatel přál a tým F1 byl před sezónou veřejně upozorněn, že by měl ze změn pravidel vytěžit co nejvíce, protože ani jeho trpělivost ani jeho peněženka nejsou bezedné a do F1 nepřišel proto, aby jeho vozy rok co rok uzavírali startovní pole.

Zrušení společného projektu s Renaultem by mohlo finančnímu zdraví Caterham Group zasadit další nepříjemnou ránu.