Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Caterham se distancuje od Caterhamu

Caterham se distancuje od Caterhamu

Fernandes vysvětluje, že s týmem F1 nemá nic společného.

Není to tak dávno, co v F1 probíhal bizarní spor dvou týmů jménem Lotus. Nápad vrátit toto jméno do Formule 1 se zrodil v hlavě Tonyho Fernandese. Malajskému podnikateli se podařilo získat licenci na toto jméno prostřednictvím malajské společnosti Proton, která vlastní automobilku Lotus a do F1 tak vstoupil s vlastním týmem a slavným jménem. Takový stav však vydržel pouze jeden rok, po kterém podporu protonu získala Genii, díky čemuž vznikl tým Lotus Renault. Fernandes se však nemínil vzdát, vypátral majitele práv na jméno legendárního týmu Lotus F1 Team a díky němu zůstal i jeho tým Lotusem. Pár let tak v F1 závodily dva Lotusy a to až do doby, kdy Fernandes koupil malého výrobce automobilů Caterham a svůj tým přejmenoval podle něj.

Jedny trampoty se jménem týmu F1 však Fernandesovi nestačily a do obchodování s licencemi se letos pustil znova. Svůj tým F1 sice prodal, ale novým majitelům dovolil setrvat v jeho fabrice (kde sídlí 3 jeho další firmy včetně Caterham Cars) a součástí obchodu byla i licence na používání jména Caterham. Malajský podnikatel tehdy asi netušil, že tým F1 mu ještě nějaké ty šediny přidá.

Tento týden totiž jeho areál v Leafieldu navštívili úředníci z Úřadu šerifa a mimo jiné zabavili i obráběcí stroje a další vybavení. Fernandes nyní má svým partnerům co vysvětlovat. Věci byly zabaveny Caterhamu z jeho fabriky, ale nepatřily tomu jeho Caterhamu, ale jinému Caterhamu. Výrobce automobilů by prý zadržení těchto strojů nemělo ani nijak ovlivnit.

"Caterham Group chce upozornit na skutečnost, že již v červenci došlo k prodeji týmu F1 a společnost teď není s Caterhamem F1 v žádném vztahu," píše se v prohlášení Fernandesova Caterhamu.

Caterhamu Cars se momentálně daří a pokud byste si dnes objednali jeden z jeho vozů, museli byste na něj čekat minimálně do března 2015. O takto negativní reklamu jistě nestojí.