Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Caterham F1 oficiálně prodán

Caterham F1 oficiálně prodán

Novým šéfem týmu se stává Christijan Albers.

Tony Fernandes již není vlastníkem týmu Formule 1. Caterham dnes oznámil, že Tony Fernandes a jeho partneři tým prodali konsorciu investorů ze Švýcarska a Středního Východu. Ti svou důvěru vložili do Colina Kollese, jenž bude nyní vystupovat v roli poradce.

Kolles od roku 2006 působil v týmu ze Silverstone, kam přišel spolu s novým majitelem - Midlandem, jehož rychle nahradil Spyker a následně Force India. F1 Kolles opustil v roce 2009, poté co se do čela týmu postavil jeho majitel, Vijay Mallya. V letech 2010 a 2011 se ale vrátil jako šéf týmu HRT a nyní byl spojován s projektem nového rumunského týmu Forza Rosso.

Podle dohody bude tým minimálně do konce sezony nadále závodit pod hlavičkou Caterham F1 Team a v dohledné době se neplánuje ani odstěhovat z továrny v Leafieldu, kde nadále sídlí i Fernandesovy společnosti v čele s Caterham Cars. Zpráva neobsahuje ani zmínku o týmu Caterham Racing působícím v GP2, ani o žádných dalších aktivitách Caterhamu. Věnuje se pouze týmu F1.

Do křesla šéfa týmu usedá bývalý závodník, Christijan Albers. Bývalý jezdec Minardi, Midlandu a Spykeru přebírá každodenní dohled nad chodem Caterhamu F1. Zajímavostí je, že ještě v roce 2009 závodil za Kollesův tým v Le Mans Series. Albersovou pravou rukou bude Manfredi Ravetto a oba se budou zodpovídat přímo představenstvu. Ravetto a Kolles se již setkali v týmu HRT, ve kterém Ravetto působil až do jeho krachu v roce 2012.

Cyril Abiteboul, dosavadní šéf týmu, Caterham s okamžitou platností opouští a prý se připravuje na novou výzvu. Tou by podle nepotvrzených informací měl být návrat do Renault Sport F1, kde do roku 2010 působil v pozici výkonného ředitele.

Christijan Albers, jako nový šéf týmu, už médiím poskytl i první tiskové vyhlášení: "Jsme si vědomi obrovské výzvy, kterou pro nás letos bude boj na konci výsledkových listin. Jako cíl pro sezónu 2014 jsme si ale stanovili získání 10. místa v hodnocení poháru konstruktérů. Míníme se angažovat v budoucnosti týmu a zajistit, aby tým dostal zdroje potřebné ke svému růstu a vývoji."

VC Abu Dhabi - Lotus - Jarno Trulli

Tým malajského podnikatele Tonyho Fernandese vstoupil do Formule 1 v roce 2010. Během tohoto jednoho roku vystupoval pod jménem Lotus Racing, které měl zapůjčené od automobilky Lotus, vlastněné malajsijskou společností Proton. O podporu Protonu však zanedlouho přišel, protože ta se raději spojila s Genii a vytvořila Lotus-Renault a později přejmenovaný na současný Lotus F1 Team.

Fernandes se však jména Lotus nemínil vzdát a koupil si práva na jméno bývalého Chapmanova týmu F1 a další rok tak tým přejmenoval na Team Lotus. Ani toto se však neobešlo bez potíží a Fernandes se musel o jméno soudit. Tlustou čáru za jménem Lotus udělal Fernandes až na konci roku 2011, kdy koupil malého výrobce automobilů - Caterham Cars a svůj tým F1 tedy přejmenoval Caterham F1. Krátce na to dostal Fernandes Caterham Cars i Caterham F1 pod společnou střechu v továrně v Leafieldu, v níž v minulosti sídlily týmy Arrows a Super Aguri. Týmu F1 však chyběly výsledky a spolu s nimi i peníze a tak v červenci 2014 Fernandes z F1 odchází bez zisku byť jen jednoho mistrovského bodu.