Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sutil držel dvoudenní hladovku

Sutil držel dvoudenní hladovku

Jezdec Sauberu znovu připomíná svou těžkou situaci.

Adrian Sutil se do F1 vrátil v roce 2013 po roční pauze. Věci se však nevyvíjely podle jeho představ - byl poražen svým týmovým kolegou, Paulem di Restem a na konci sezóny musel opustit Force Indii a přestěhovat se do švýcarského Sauberu, který trápí finanční problémy. Jako by to nestačilo, zástupcům Mezinárodní automobilové federace se nepodařilo odhadnout hmotnost nových pohonných jednotek a několik týmů tak nedokázalo postavit vozy, které by dosahovaly nový hmotnostní limit - 691 kilogramů. Váha vozů se v F1 sčítává s váhou jezdců, a tak vůz vysokého Adriana Sutila dosud trpěl vysokou nadváhou. Teď by se měla jeho situace alespoň trochu zlepšit, protože Sauber už připravil odlehčenou verzi vozu C33.

Mezitím se už ale Němec stal známý svými snahami snižovat svoji hmotnost alespoň na dobu trvání závodů a to i za cenu zdravotních rizik. Pověstným se již stalo jeho nastoupení do závodu v bahrajnské poušti bez láhve s nápojem a nyní se přiznal k dalšímu nezdravému pokusu - dvoudenní hladovce.

"Snažil jsem se (během posledních týdnů) dělat vše, co se dalo", prozradil německý závodník. "Dva dny jsem například vůbec nic nejedl, přijímal jsem jen tekutiny… Nebylo to snadné, ale nazval bych to zajímavou zkušeností. Teď už znovu jím pravidelně a je to tak lepší."

Normálnímu člověku by dva dny bez jídla neměly uškodit, ale tělo sportovce, který už nemá ani gram tukových zásob, je tak nuceno začít spotřebovávat svalovou hmotu. Sutil se už však takových pokusů vzdal.

"V takovém stavu nemůžu ani dostatečně trénovat, protože pak prostě nemám energii. Musel jsem to ale zkusit, protože jsem si potřeboval být jistý, že jsem udělal všechno, co se dalo. Nechtěl jsem nasedat do vozu s pocitem, že jsem se mohl připravit i lépe.

Chci zdůraznit, že to bylo moje vlastní rozhodnutí. Vyzkoušel jsem to a ještě stále jsem naživu, takže se o mě zbytečně nestrachujte."

31 letý závodník se už nemůže dočkat zítřka, kdy usedne do nového, odlehčeného vozu.