Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sutil: Formule 1 už není sport

Sutil: Formule 1 už není sport

Němce z F1 vytlačili jezdci s bohatšími sponzory.

Adriana Sutila jsme měli v barvách Sauberu vídat i příští rok, protože před sezonou 2014 podepsal se švýcarskou stájí dvouletý kontrakt. Od té doby se ale pár věcí změnilo, především postavení Sauberu v hierarchií týmů F1. V posledních letech byl vždy mezi těmi nejlepšími z "druhé ligy", ale během sezóny 2014 nedokázal získat ani jediný bod. Vůz nastupoval do sezony s "nadváhou", ale i po zeštíhlení byl vůz s označením C33 příliš pomalý. Špatné výsledky v F1 způsobují díry v rozpočtu stáje na další sezónu a Sauber se je rozhodl ucpat penězi od jezdců se silnou sponzorskou podporou. Ti pravděpodobně zaplatili i malé odškodné pro Adriana Sutila a není tedy divu, že je nyní Němec pořádně zklamaný.

"Částky, které jsou někteří jezdci schopni zaplatit za jediný rok v F1 se už totálně vymkly kontrole," řekl 31 letý jezdec. "Takové věci by se ve Formuli 1 dít neměly. Když se podíváme 20 nebo 30 let do minulosti F1, vždy tam najdeme i malé týmy, které prodávaly místa ve svých kokpitech. Nyní je ale málo malých týmů a možná i proto teď tento problém více bije do očí. V F1 možno vždy budou i platící jezdci, ale mělo by se s tím něco dělat."

Německý pilot chápe, že Sauber k jeho propuštění dohnaly finanční problémy, které trápí řadu menších týmů.

"V první řadě si myslím, že některé týmy by mohly dělat některé věci trochu lépe, aby byly v lepší finanční situaci, nebo je chyba v systému Formule 1. Přál bych si, aby se vrátily staré časy, abychom F1 mohli opět nazývat sportem. Momentálně nevím, jak bych ji nazval."