Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Prost promluvil o odchodu z Alpine

Prost promluvil o odchodu z Alpine

Rossi vládne železnou rukou.

Alain Prost poskytl rozhovor, ve kterém mluvil o důvodech svého odchodu z týmu Alpine, i o věcech týkajících se budoucnosti tohoto týmu.

Po celý loňský rok jsem měl tušení, že stará garda bude muset odejít,“ řekl čtyřnásobný mistr světa. „Jsem na změny zvyklí, ve F1 to tak chodívá. Dokážu se přizpůsobit, ale loni začalo být všechno příliš komplikované. Už jsem nebyl zvaný ke stolu, když se dělala důležitá rozhodnutí. Občas se dělaly věci úplně opačně, než jsem chtěl já, ale mým úkolem bylo podpořit v médiích oficiální verzi.

Byl jsem členem představenstva, ale o některých rozhodnutích mi stejně řekli až v poslední chvíli. Netvrdím, že vždy musí být po mém, ale patřilo by se mě alespoň řádně a včas informovat. Snad jsem si zasloužil trochu respektu! Prostě se všechno zkomplikovalo a vypozoroval jsem žárlivost.

Laurent Rossi chce dělat všechno sám. Nechce, aby mu někdo překážel. V podstatě mi i řekl, že poradce už nebude potřebovat. To bylo v Kataru, ačkoli v Abú Zabí mi pak byla předložena smlouva, kterou jsem odmítl. Věřím v úspěch projektu, ale zároveň jsem vycítil, že určití lidé musí odejít. Laurent Rossi potřebuje být jediný v záři reflektorů.

Tým z Enstone kromě Prosta v krátké době opustili Cyril Abiteboul, Marcin Budkowski, Jérôme Stoll a nedlouho před nimi se loučili Nick Chester a Rémi Taffin. Na vrcholu organizační struktury tedy už nezůstal prakticky nikdo, kdo se podílel na neúspěšném projektu obnovení továrního týmu Renaultu. Nový projekt Alpine povedou noví lidé. Rossi si nejspíš nechá loňskou posilu z MotoGP, Davida Brivia, ač ani to není jisté. Prost nevyloučil, že k němu, nebo místo něho přijde Otmar Szafnauer, bývalý šéf týmu Aston Martin. A prý je čekají trampoty se třemi roky vyvíjeným novým motorem.

Motor pro sezonu 2022 má malou díru ve spolehlivosti. Během simulací na testovací stolici se objevily problémy.

Francouz také prozradil, že uvažoval o kandidatuře na prezidenta FIA, kde by nahradil krajana Jeana Todta. Neprozradil, co ho odradilo, ale možná chtěl hlavně naznačit, že si svoji budoucnost představuje ve strukturách Mezinárodní automobilové federace.

Zleva: C. Abiteboul, J. Stoll a A. Prost. Všichni tři spolu s Abiteboulovou pravou rukou, M. Budkowskim, z týmu odešli během uplynulých 12 měsíců. Foto: Renault

Zdroj: L´Equipe, úvodní foto: Alpine