Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Nový anti-Ferrari senzor bude šifrovat data

Nový anti-Ferrari senzor bude šifrovat data

V čem spočívala zoubkovací finta?

Až se sezona rozjede, v motorech bude nový senzor průtoku paliva. Má se za to, že důvodem je Ferrari a jeho trik, díky kterému dokázalo oklamat starý senzor a spálit více paliva, než dovolují předpisy. Právě tomuto triku mělo Ferrari v roce 2019 vděčit za kvalifikační dominanci a mimořádně vysokou rychlost na rovinkách.

V Austrálii se v padoku povídalo, že loňský trik Ferrari spočíval v takzvaném zoubkování. V roce 2014, kdy se zavedly hybridní motory, začala FIA používat pro kontrolu dodržování maximální povolené spotřeby paliva senzor, který průtok změřil 2200krát za sekundu. Řekli byste si, že to je strašně moc a že tam není žádný prostor k podvádění. S mamutím rozpočtem, nejchytřejšími inženýry a velkou potřebou konečně porazit Mercedes tam ale Ferrari (údajně) prostor našlo.

Mezi měřícími intervaly tlačilo do motoru více benzinu, v době měření méně. Na přesném grafu spotřeby paliva by se proto každou sekundu objevilo 2200 malinkatých zoubků. Na kilometry dlouhém okruhu by ale rozdíl nebyl vůbec malý. Experti odhadují, že tým z Maranella takto mohl svému motoru přidat energii odpovídající 50 koňským silám.

Právě na legálnost takovéto "taktiky" se tým Red Bull na konci sezony zeptal FIA, která mu dala negativní odpověď a před Velkou cenou USA vydala novou technickou směrnici. Počínaje tímto závodem již Ferrari rychlostí na rovinkách nijak nevynikalo a nezískalo ani jedno pole position, ačkoliv před ním jich mělo šest v řadě. Vedení i jezdci rudého týmu změnu ve vlastnostech vozu vysvětlili nastavením na vyšší přítlak.

Nový senzor používá odlišný způsob měření, přičemž data rovnou šifruje. Rozšifrovat by je měla pouze FIA. Bez přístupu k datům si týmy v budoucnu nebudou moci zkontrolovat, zda jejich nová finta funguje dříve, než jim na to přijde FIA.

V USA jako by vozy Ferrari ztratily dech. Vysokou maximálkou nemá disponovat ani letošní vůz. Foto: Ferrari

Zdroj: FORMULE.cz