Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull vyhodil testovače kvůli rasismu

Red Bull vyhodil testovače kvůli rasismu

Omluvit se musel i Nelson Piquet.

Uplynulý týden se ve světě vrcholového motorsportu nesl i ve znamení boje proti rasismu. Problém měl jeden mladík a jeden vícenásobný šampion F1. Nelson Piquet se za své vyjádření omluvil a ze šlamastiky vyvázl mnohem lépe než Jüri Vips.

Vips je mladý, 21letý Estonec. Dosud závodil za tým Hitech ve F2 a doufal, že se s podporou Red Bullu dostane do F1, nejspíš do týmu AlphaTauri, ačkoli aktuální pořadí F2, ve kterém je na sedmém místě, mu nedávalo velké šance dostat se tam v roce 2023. Letos jsme jej už mohli vidět ve voze týmu Red Bull v prvním tréninku před VC Španělska, když mu svůj kokpit přenechal Sergio Pérez.

Zlom v jeho kariéře zřejmě nepřišel na závodní dráze, ale při streamovaném zápase ve videohře Call of Duty, kde hrál spolu s dalším členem Red Bull Junior týmu Liamem Lawsonem a dalšími. Kauzu vyvolalo anglické slovo n****, které má v angličtině negativní konotaci a ve veřejném prostranství není akceptované. Mladík zažraný do zápasu nejspíš pozapomněl, že jeho hlas je slyšet v živém streamu spoluhráče. Mladíci si jinak evidentně nebrali ubrousky, ale i vedle slov b**** a f*** se n-slovo neztratilo.

Pro Vipse tím začal špatný sen. Red Bull ho ihned suspendoval, než zvážil další postup, přičemž se samozřejmě distancoval od všeho rasistického. Darmo se Vips následně omlouval a sypal si popel na hlavu, co mu síly stačily. Red Bull oznamuje, že Vips už není jeho rezervním jezdcem ani testovacím jezdcem a vyhodil jej i z juniorského programu. S pochroumanou pověstí a bez finanční podpory se smráká i nad jeho pokračováním ve F2. Tým Hitech odmítá potvrdit jeho účast v závodě na Silverstonu. Snadno to může být i začátek konce Vipsovy kariéry.

Vips se už do vozu Red Bullu nevrátí. Foto: Red Bull

Ve srovnání s tím obešel 69letý trojnásobný mistr světa velmi dobře. Hlavně proto, že ho už nemá kdo odkud vyhodit, maximálně nebude nějaký čas příliš vidět v médiích. Brazilec Piquet ještě v listopadu roku 2021 srovnával dva kandidáty na mistrovský titul, přičemž ale jeho dcera Kelly chodí s Maxem Verstappenem, takže objektivnost nikdo nečekal. Piquet jednou, když se vrátil k incidentu mezi jezdci v Silverstonu, nazval Hamiltona slovem neguinho. To se doslovně přeloží jako malý n****, ale v portugalštině má prý i širší kontext. Nějakou náhodou si anglicky mluvící část světa tohoto rozhovoru nyní všimla.

Piquetovi neprošlo vysvětlení, že nechtěně použil nevhodný slovník. Hamilton se ohradil, že se nejedná o slovník, ale o archaické duševní nastavení. Na jeho podporu se vyjádřili Esteban Ocon, Daniel Ricciardo, Charles Leclerc a například i týmový kolega George Russell. Piquet tedy přistoupil k řádné veřejné omluvě, přestože nařknutí z rasismu opět odmítl a vyslovil se proti jakékoli diskriminaci.

Aktualizace: Piquet přišel o čestné členství v BRDC.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Red Bull