Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Alpine oznámil Piastriho

Alpine oznámil Piastriho

Piastri oznámil, že za tento tým závodit nebude.

Tým Alpine oznámil, že od příštího roku se k Estebanu Oconovi přidá Oscar Piastri, šampion F2 z jeho juniorského programu, který je aktuálně týmovým testovacím jezdcem. Stalo se tak den poté, co Fernando Alonso oznámil odchod z týmu.

Oscar má oslnivý, výjimečný talent. Jsme hrdí, že jsme jej podpořili při náročné cestě skrze nižší formulové série. Během posledních čtyř let jsme sledovali jeho vývoj, jeho dospívání v jezdce připraveného vstoupit do F1,“ píše se v tiskové zprávě podepsané Otmarem Szafnauerem, šéfem týmu. Ve zprávě se dále píše o tom, kolik cenných zkušeností Piastri získal v pozici testovacího jezdce a o víře, že spolu s Oconem bude součástí týmu, který jednoho dne začne vyhrávat závody a později i sbírat mistrovské tituly.

Co v tiskové zprávě chybí, je jakékoli vyjádření australského mladíka. Také se nikde nezmiňuje podpis kontraktu. A jak Piastri už v reakci na tuto zprávu ozřejmil, kontrakt opravdu nepodepsal.

Jak jsem se dozvěděl, Alpine F1 bez dohody se mnou vydal tiskovou zprávu, ve které oznamuje, že od příštího roku budu jeho závodním jezdcem,“ napsal 21letý Australan na Twitteru. „Není to pravda. Nepodepsal jsem s týmem Alpine smlouvu na rok 2023 a nebudu za něj příští rok závodit.

Tak to vypadá, že tady máme pěkné zpestření letní přestávky. Tým a jezdec se evidentně neshodnou v názoru, zda si Alpine na základě předchozích kontraktů může vynutit podpis nové smlouvy. Vraťme se k Szafnauerovi, jenž novinářům vysvětlil, že Alpine svou část smluvních závazků plní.

Oscarův tábor zvažuje možnosti, ať už to znamená cokoliv. Pokud vím, má vůči nám smluvní závazky. A my máme závazky vůči němu, které si plníme. Tento smluvní vztah se vztahuje na rok 2023 a může se i na 2024, bude-li využita opce.

Naším závazkem bylo dát mu letos místo rezervního jezdce a dát mu dostatek času v loňském voze. Co se toho týče, jsme daleko za polovinou z toho 5000kilometrového programu, což není malá věc. Také účast v prvním tréninku, čas v simulátoru... vše bylo dosud plněno z obou stran. Takže s ním máme smlouvu na rok 2023 a můžeme mít i na rok 2024, takže nechápu, o co se s McLarenem pokouší. Nejsem součástí jejich rozhovorů.

A je to venku. Piastriho manažer vyjednává s McLarenem a podle jezdcovy reakce na sociální síti jsou rozhovory v pokročilé fázi a mladík se už začal velmi těšit do Wokingu.

Alpine přidal k oznámení o Piastriho povýšení na závodního jezdce tuhle fotografii. Žádné potřásání rukama, žádné nové studiové fotky. Nevypadá to moc důvěryhodně. Foto: Alpine

McLaren přitom až dosud tvrdil, že pozice Daniela Ricciarda není vůbec ohrožena a určitě bude za tento tým závodit i příští rok. Starší australský jezdec by však nemusel odejít s prázdnou. Je možné, že Alonsem opuštěné místo zaplní právě on. Po sezoně 2020 šel z týmu francouzské automobilky do McLarenu jako hvězda, ale ani v jednom ze dvou vozů McLarenu se mu zatím nedařilo stabilně držet krok s Landem Norrisem. Ať jsou důvody jakékoli, možná by se rád vrátit do Enstonu. Vždyť Alpine je aktuálně v Poháru konstruktérů pár bodů před McLarenem, tak proč ne?

Jsou to sice pouhé dva roky odkdy dal Ricciardo tomuto týmu kopačky, ale od té doby se tam prakticky kompletně vyměnil management a automobilka asi v týmu i chce jezdce s vítězstvími na kontě. Tiskové oznámení Alpinu by v takovém případě pouze předznamenávalo snahu vytřískat z McLarenu peníze za talentovaného mladíka, do jehož přípravy Francouzi nemálo investovali.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine