Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Trulliho vítězná formulová premiéra

Trulliho vítězná formulová premiéra

Vyhrál závod arabskoemirátské F4

Dnes odstartovala sezona arabskoemirátského šampionátu formule 4. Úvodní z pěti podniků se koná v Dubaji. Zde série účinkuje v rámci doprovodného programu tamního dvacetičtyřhodinového závodu. Z tohoto důvodu je nezvyklý i harmonogram podniku – zatímco obě kvalifikace a první dva závody se konají ve čtvrtek, závěrečné dvě jízdy v pátek.

Šampionátu se letos zúčastní mimo jiné i Enzo Trulli, syn bývalého pilota formule 1 Jarna Trulliho. Ital pojede za stáj Cram Durango. A úvodní dubajský závod, který byl současně jeho premiérovým startem ve formulovém monopostu, pro něj nemohl dopadnout lépe. Získal totiž vítězství.

Na startovním roštu Trullimu patřila pátá příčka, kterou si vyjel ráno v první kvalifikaci. Hned v úvodních metrech ovšem povyskočil na třetí pozici a jeho tažení pokračovalo i v dalších kolech. Nejprve se posunul na druhé místo před Hamdu Al Qubaisiovou a zanedlouho převzal vedení. Stalo se tak poté, co do té doby vedoucího Pepeho Martího potkala těžká havárie. Po ní sice byl Španěl schopen odejít do padoku po svých, přesto ale byla vyvěšena červená vlajka. Ani po restartu Trulliho nikdo nezastavil. V závěru mu navíc pomohl výjezd zpomalovacího vozu, který se na trať vydal po nehodě Sauda Al Sauda a zůstal tam až do konce.

Dnes se uskuteční ještě druhý víkendový závod. Do něj jezdci odstartují podle svých druhých nejrychlejších časů z první kvalifikace a Trullimu připadne šestá příčka. V pátek přijdou na řadu třetí a čtvrtý závod. Do třetí jízdy piloti vyrazí podle výsledků dnešní druhé kvalifikace, v níž Trulli skončil třetí. Podobu startovního roštu pro čtvrtý závod určí výsledky toho třetího. Dojde ale k otočení nejlepší osmičky.

Výsledky prvního závodu arabskoemirátské F4 v Dubaji
: 1. Enzo Trulli (Itálie, Cram Durango) 7 kol, 2. Dilano van´t Hoff (Nizozemsko, Xcel Motorsport) +1,483, 3. Hamda Al Qubaisiová (Spojené arabské emiráty, Abu Dhabi Racing) +1,817.

Průběžné pořadí šampionátu po prvním závodě: 1. Enzo Trulli (Itálie, Cram Durango) 26*, 2. Dilano van´t Hoff (Nizozemsko, Xcel Motorsport) 18, 3. Hamda Al Qubaisiová (Spojené arabské emiráty, Abu Dhabi Racing) 15.

*Trulli získal kromě 25 bodů za vítězství také bod za nejrychlejší kolo

Zdroj: originální reportáž redakce, úvodní foto: F4 United Arab Emirates