Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamiltonovi se vyplatilo, že pracoval dlouho do noci

Hamiltonovi se vyplatilo, že pracoval dlouho do noci

Bottas je zmatený

Velká cena Kataru nezačala pro Lewise Hamiltona nejlépe. V obou pátečních trénincích se totiž britský pilot umístil až na čtvrté příčce a v obou případech byl poražen svým největším soupeřem v boji o titul Maxem Verstappenem. Po sobotě ale u něj mohla panovat lepší nálada. Nejprve skončil druhý ve třetím tréninku a poté si v kvalifikaci dojel pro své již 102. pole position kariéry.

Po skončení kvalifikace si pilot Mercedesu pochvaloval rozhodnutí analyzovat v pátek data až do pozdních nočních hodin: "Byl jsem tu včera až do půlnoci a spolu s inženýry jsme pracovali. Oni také vždy pracují takto dlouho, jsou to dříči. Našli jsme spoustu oblastí, ve kterých bych se mohl zlepšit. Pro třetí trénink jsme udělali nějaké změny a zdálo se, že fungují. Pak samozřejmě bylo potřeba přenést si to i do kvalifikace. Jsem také vděčný za načasování našich výjezdů na trať. Nebyl žádný provoz a poslední kolo bylo nádherné. Bylo to opravdu sladké kolo," radoval se Hamilton.

Lewis Hamilton se stal historicky prvním kvalifikačním vítězem F1 v Kataru. Foto: Mercedes


Zatímco Lewis Hamilton dosáhl oproti pátečním tréninkům zlepšení, u Valtteriho Bottase tomu bylo naopak. Po vítězství ve druhém i třetím volném tréninku se totiž musel Fin v kvalifikaci spokojit se třetí příčkou.

"Až do kvalifikace to pro mě byl dobrý víkend. V autě jsem se cítil vážně pohodlně a ve formě, ale nemám tušení, co se přes noc stalo. Ve třetím tréninku jsem cítil, že s větrem je to oproti včerejšku jiné. Pořád jsem zajel nejrychlejší čas, musel jsem ale hodně tlačit, takže jsem věděl, že o mnoho více rychlosti už najít nemůžu. A v kvalifikaci jsem se docela dost trápil, zejména v první zatáčce. Na rozdíl od včerejšího večera jsem měl problém zahřát pneumatiky. Musíme se na to podívat. Upřímně jsem dělal, co jsem mohl, ale jsem trochu zmatený z toho, co se přes noc s autem stalo," posteskl si Bottas.

 Valtteri Bottas se musel v kvalifikaci spokojit se třetím místem. Foto: Mercedes



Spokojenost panovala pochopitelně u šéfa Mercedesu Tota Wolffa. Rakušan si nyní přeje bezproblémový zbytek sezony: "Mnohem lépe jsme porozuměli vozu my a také jezdci. Zkrátka musíme být ostražití. Auto je velmi dobré, má skvělou rychlost na rovinkách. Zítra prostě musíme dobře dojet a získat dobré body. Potřebujeme jet do Abú Zabí s tím, že kdo tam vyhraje, tak se stane šampionem. Brazílie už je minulost. Zítra, v Saudské Arábii a ani v Abú Zabí nechceme žádné komplikace," uvedl Wolff.

Mercedes do Kataru přijel jako lídr Poháru konstruktérů, kde má před Red Bullem k dobru 11 bodů. Jiná je ale situace v boji o titul mezi jezdci. Zde totiž ztrácí Hamilton na vedoucího Verstappena 14 bodů. Nizozemec zítra bude startovat ze druhé pozice. On i piloti Mercedesu nazují pro start střední směs pneumatik. Právě na ní totiž zajeli nejrychlejší čas ve druhé části kvalifikace. Dalším pilotem z nejlepší desítky, který má pro zítřejší start povinnost nazout střední specifikaci gum, je sedmý Carlos Sainz.

Zdroj: Motorsport, BBC, úvodní foto: Mercedes