Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton vkládá naději do dlouhé rovinky

Hamilton vkládá naději do dlouhé rovinky

Bottas se chce soustředit na svůj závod

Kvalifikace na Velkou cenu Turecka skončila vítězstvím Lewise Hamiltona. Brit porazil o 130 tisícin sekundy svého týmového kolegu u Mercedesu Valtteriho Bottase, který obsadil druhou příčku. Pro britského závodníka se tento víkend jedná o jeho sedmé vystoupení ve Velké ceně Turecka. Kvalifikační vítězství si ale v Istanbulu nyní připsal poprvé.

"Je opravdu dobré být zpátky v Turecku. Loňský rok zde byl pro mě a pro můj tým neuvěřitelný (Hamilton si zde po vítězství zajistil sedmý titul - pozn. red.). Přilnavost trati je naprosto úžasná. Celkově to bylo složité, protože na trati bylo stále pár mokrých míst a nebylo lehké zahřát pneumatiky," zhodnotil Hamilton své kvalifikační vystoupení po jeho skončení.

I přes nejrychlejší čas ale zítra Hamilton z prvního místa startovat nebude. Kvůli nasazení čtvrtého kusu spalovacího motoru ho totiž čeká odsun o deset míst dozadu. Bude tak začínat až z 11. příčky a uvědomuje si, že probíjet se startovním polem nebude snadné.

"Není to ta nejlehčí trať na předjíždění. Navíc jsme všichni na stejných pneumatikách (téměř všichni před Hamiltonem startují stejně jako on na střední směsi, výjimkou bude devátý Cunoda na měkké sadě - pozn. red.). Vidím to tak, že zítra bude obtížné posouvat se nahoru. Máme zde ale dlouhou rovinku (mezi zatáčkami č. 11 a č.12), tak uvidíme, čeho na ní budeme schopni," dodává.

Na první místo se tak po Hamiltonově trestu posouvá jeho týmový kolega Bottas. Ten zhodnotil kvalifikaci následovně: "Byla to dobrá kvalifikace. Podmínky v první části nebyly snadné. Vzhledem k tomu, že stále byly na trati vlhké části, dostávál jsem se trochu na limit. V posledním sektoru (ve třetí části - pozn. red.) jsem trochu ztratil, protože auto začínalo být nedotáčivé. Dosáhli jsme ale dobrého týmového výsledku. To jsme plánovali. Lewis minimalizoval svou penalizaci a já jsem na prvním místě, takže je to dobré," řekl.

Pro Mercedes skončila kvalifikace dvojitým vítězstvím. Foto: Mercedes

Bottas má v Turecku co napravovat. Při loňském deštěm ovlivněném závodě se zde totiž trápil a do cíle dojel až jako čtrnáctý se ztrátou jednoho kola na vítězného Hamiltona. Brit zde kromě loňského roku triumfoval i v roce 2010, tehdy ještě jako pilot McLarenu. Pokud by čistě teoreticky zvítězil i letos, vyrovnal by rekordmana této velké ceny Felipeho Massu. Brazilský závodník zde slavil třikrát v letech 2006, 2007 a 2008 v kokpitu stáje Ferrari.

Zdroj: BBC F1, FORMULE.cz, úvodní foto: Mercedes