Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bude muset Verstappen vynechat závod?

Bude muset Verstappen vynechat závod?

Jezdcům Red Bullu chyběla kázeň.

O letošní sezoně se mluví jako o začátku nové éry, ale mnozí jezdci do něj vstoupí s břemenem z minulého roku. Řeč je o trestných bodech, které jezdci dostávají za prohřešky vůči pravidlům spolu s tresty. A to jak za vlastní prohřešky jezdce vůči sportovním pravidlům, tak i za ty, kterých se dopustil jeho tým a jemu z toho mohla vyplynout nějaká výhoda. Pokud jezdec nasbírá 12 trestných bodů za 12 měsíců, bude vyloučen z nejbližší velké ceny. Každý bod se vymaže po 12 měsících a pravidlo o vyloučení jezdce ještě nikdy nemuselo být aplikováno. Teď jsme k tomu ale poměrně blízko a týká se to úřadujícího šampiona!

Max Verstappen může doplatit na ostré boje o mistrovský titul v závěru roku 2021. Aktuálně má na kontě sedm trestných bodů, což samo o sobě není tak strašné. Nizozemcovým problémem je, že až do loňské VC Itálie měl konto čisté. Všechny trestné body mu byly uděleny, a tedy se i vymažou, až od září dále.

V Itálii dostal jezdec Red Bullu body za nebezpečnou kolizi s Lewisem Hamiltonem, jejíž fotografie obletěly svět, další za ignorování žlutých vlajek v kvalifikaci v Kataru, po kterých přišel výbuch vzteku Christiana Hornera a tři body mu byly uděleny v Saúdské Arábii za přenášení soubojů za hranice závodní dráhy. VC Saúdské Arábie se jela v prosinci a VC Kataru 21. listopadu a letošní šampionát skončí již 20. listopadu, takže pět bodů se mu vymaže až po skončení sezony. Důležité ale je, že od nynějška až do poloviny září nesmí dostat více než 4 trestné body, což jsou dva středně velké incidenty.

Celkově byli poslední dobou hodně neukázněni jezdci z rodiny Red Bullu. Verstappenův týmový kolega, Sergio Pérez, má také sedm trestných bodů a Júki Cunoda ze sesterského AlphaTauri dokonce osm. Japonec však mnoho bodů nasbíral na začátku své nováčkovské sezony a měly by mu rychle začít ubývat. Shodně po šest bodů zůstalo po posledním loňském závodě na kontech Sebastiana Vettela, Nicholase Latifiho a Nikity Mazepina, poslední jmenovaný se ale sezony beztak nezúčastní.

Jezdci z rodiny Red Bullu hodně zlobili, tedy kromě Pierra Gaslyho. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull