Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Halo minulý víkend zachránilo dva životy

Halo minulý víkend zachránilo dva životy

Čou, Nissany i Albon jsou v pořádku.

Guanju Čou v neděli prožil masivní havárii, jakou jsme za celá desetiletí ve F1 neviděli a asi nikdo ani nepředpokládal, že by mohlo dojít k takto nešťastné shodě náhod. Nejenže se vůz Alfa Romeo při kolizi otočil koly vzhůru, což se už tak často nestává, ale tak nešťastně nadskočil na konci štěrkové zóny, že přeskočil bariéru z pneumatik, vrazil do oplocení a pak ještě spadl do mezery mezi bariérou a plotem.

Díky bezpečnostním prvkům, na které se často nadává, protože kvůli Halo a zvýšenému okraji kokpitu vedle jezdcovy hlavy už není jezdce vidět tak dobře jako ve starších vozech a odolnost jde i ruku v ruce s vyšší hmotností. Čou se však na konci závodu stihl vrátit z nemocnice zcela nezraněný, takže bezpečnostní prvky svůj úkol evidentně plní.

Byla to velká havárie. Jsem šťastný a vděčný, že se mi nic nestalo,“ řekl jezdec týmu Alfa Romeo. „Maršálové a lékařský tým odvedli fantastickou, rychlou práci. Můj dík patří také FIA a Formuli 1 za práci na zlepšování bezpečnosti našich vozů. Zachránilo mě Halo.

Večer byl z nemocnice po vyšetření propuštěn i Alexander Albon, jehož havárie nevypadala až tak dramaticky, ale stěnu vedle startovní rovinky trefil téměř bez brzdění, takže náraz nemohl být o nic měkčí než Číňanův. K této kolizi zřejmě došlo kvůli tomu, že Albon vidící kolizi před sebou skočil před první zatáčkou na brzdu o něco dříve a tvrději, ale Sebastian Vettel za ním neviděl nic a vrazil do něj.

Bez Halo mohli minulý víkend v Silverstonu vyhasnout životy dvou jezdců. V závodě F2 byl neovladatelný vůz Dennise Haugera katapultován obrubníkem do vzduchu tak nešťastně, že Roy Nissany by jej nabral přilbou a na jeho přilbě by pak i spočinula hmotnost monopostu, kdyby vozy F2 také neměly Halo.

Vůz se opraví nebo nahradí, hlavně že jezdec vyvázl nezraněný. Foto: Alfa Romeo

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alfa Romeo