Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappena zaskočila rychlost McLarenu

Verstappena zaskočila rychlost McLarenu

Pérez měl studené pneumatiky.

Dnešní kvalifikace se jela za hodně složitých podmínek. Pršelo, ale po většinu času se trať z minuty na minutu zlepšovala, pravděpodobnost přerušení žlutým nebo červeným praporkem byla velká. Přesto opět vyhrál Max Verstappen.

Tak to byla hodně šílená kvalifikace!“ řekl úřadující šampion. „Bylo to hektické, na více místech to hodně klouzalo. Věděli jsme, že máme rychlý vůz, že nepotřebujeme jet od začátku na sto procent, proto jsme se ostatním vzdálili, když jsme to ve Q3 rozbalili. Pak jsem byl překvapen, když jsem viděl výsledek McLarenu.

Verstappen měl i malou kolizi, a to s boxovou zídkou. Ze strany boxů. Dvojnásobný šampion nezvládl výjezd z garáže. Mechanici jej pak museli zatlačit zpět a dát mu nové přední křídlo.

Nějak jsem dostal nedotáčivost, zadní kola měla až příliš dobrou přilnavost. Potřeboval jsem nové přední křídlo a zařadil jsem se na konec vláčku. Bylo to vzrušující. Musel jsem se dostat před pár vozů, abych měl šanci. Naštěstí to dobře dopadlo. Beru to jako připomínku toho, jak snadno se může všechno pokazit.

Verstappen se vymotal z každého problému a opět zvítězil. Foto: Red Bull

A zatímco Verstappen získal pátou pole position v řadě, jeho týmový kolega se popáté v řadě ani nedostal do finálové části kvalifikace. Tentokrát je na vině tým, že neodhadl, jak dlouho bude Q1 přerušena červenou vlajkou kvůli odklízení vozu Kevina Magnussena. Při příliš dlouhém čekání na konci boxové uličky mu vychladly pneumatiky, pak je nedokázal zahřát a nepostoupil.

Červená vlajka byla asi delší, než jsme předpokládali. To teplotě pneumatik rozhodně neprospělo,“ řekl Sergio Pérez, jenž obsadil 16. místo, ale možná se posune o jedno výše, bude-li z kvalifikace diskvalifikován Valtteri Bottas, kterému se ve voze našlo jen nepovoleně malé množství paliva. „Škoda, měli jsme vynikající pátek, závodní rychlost by měla být dobrá. Teď to vypadá na další závod, ve kterém bude naším cílem pouze minimalizace škod.

Zdroj: Motorsport, MotorsportWeek, úvodní foto: Red Bull