Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Mohlo to být horší, ví Verstappen

Mohlo to být horší, ví Verstappen

Závod mu pokazili kohouti z AlphaTauri.

Max Verstappen včera přišel o možnost zvětšit svůj bodový náskok v šampionátu a naopak body ztratil, když s poškozeným vozem dojel až na sedmém místě. Pozitivum viděl v minimalizování škod.

Samozřejmě jsem měl vyšší cíle, ale měl jsem prostě velkou smůlu. Nikdy se nevzdávám, takže jsem do toho stejně dal všechno a bojoval o každý bod,“ řekl úřadující šampion krátce poté, co až do poslední zatáčky bojoval kolo na kolo s Mickem Schumacherem. „Když jsem vyskočil z vozu, podíval jsem se pod vůz, na podlahu a prakticky celá levá strana byla pryč nebo zničena.

Poškození způsobil kus karbonu z vozu AlphaTauri. Verstappen měl smůlu, že v 11. kole došlo ke vzájemné kolizi jezdců sesterského týmu, po které zůstal v ideální stopě kus předního křídla, a že on v té době už přebral vedení. Úlomek byl dost velký na to, aby ho Verstappen zpozoroval, ale už neměl možnost vybočit z ideální stopy. Jako by to nestačilo, náhlé zhoršení jízdních vlastností připsal pomalému defektu, takže okamžitě ztratil čas a pozice předčasnou výměnou pneumatik. Úlomek zůstal zaklíněný pod vozem a Nizozemec prý přišel až o 20 procent přítlaku.

Verstappen bojoval o každou pozici, aby minimalizoval ztráty. Foto: Red Bull

Výsledek do Poháru konstruktérů druhým místem zachránil Sergio Pérez. Ten si nejprve v souboji s Charlesem Leclercem na začátku závodu poškodil přední křídlo a propadl se na 17 pozici, ale poté ho šťastné načasování safetycaru vrátilo do boje pódiová umístění. Ke druhému místu si pomohl i dalším soubojem s Leclercem, ve kterém opustil trať a počítalo se tedy s jeho možnou penalizací. Dalším sporným momentem bylo vyhnání Lewise Hamiltona mimo trať. Ani jeden z manévrů však nebyl potrestán.

Boje s Charlesem a Lewisem se mi moc líbily. Už jsem myslel, že budu před oběma a tehdy se (Hamilton) přehnal kolem,“ řekl Mexičan. „Na začátku závodu jsem se prostě ocitl skřípnutý mezi Charlesem na vnitřní a Maxem na vnější straně. Přední křídlo bylo velmi poškozené a po výměně jsem se na trať vrátil na poslední místo. Ale nevzdali jsme se a byl z toho úžasný comeback.

Pérez může být nakonec spokojený, v šampionátu se trochu vzdálil Leclercovi a zároveň ukrojil s Verstappenova náskoku.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull