Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Alonso dostal body zpět

Alonso dostal body zpět

Penalizace je neplatná.

Opět se upravovaly výsledky Velké ceny USA, tentokrát směrem zpět. Fernando Alonso dojel v Austinu na sedmém místě, avšak po skončení závodu podal tým Haas protest proti výsledku. Přesněji proti bodům pro vůz Fernanda Alonsa, který po nehodě s Lancem Strollem závodil nejprve se špatně držícím pravým zpětným zrcátkem a do cíle už dojel bez něj. Haas byl úspěšný a Alonso po 30sekundové penalizaci klesl až na patnácté místo.

Tým Alpine však podal protiprotest. Argumentoval, že pokud by poškozené vozy nemohly brát body, tak by bylo vyloučeno 50 až 70 procent vozů v cíli. Hlavním argumentem ale bylo, že Haas podal protest 24 minut po 30minutovém limitu. Alpine se nejprve musel domoci práva podat protest, jelikož i jemu limit vypršel. Po rozhodnutí, že tým francouzské automobilky nemohl stihnout reagovat na změnu ve výsledkové listině včas, se rozhodovalo o samotném protestu, kde byl výsledek také vcelku předvídatelný.

Alonso se tedy vrátil na sedmé místo VC USA 2022, o to méně bodů získali Sebastian Vettel, Kevin Magnussen a Júki Cunoda a Esteban Ocon přišel o bod za desáté místo. Tři velké ceny a jeden sprint před koncem sezony se tak bodový náskok Alpinu před McLarenem v boji o čtvrtou příčku Poháru konstruktérů zvětšil na 11 bodů. Vettelův Aston Martin je tři body za Alfou Romeo a Magnussenův Haas pouze bod před týmem AlphaTauri.

Navzdory správnému rozhodnutí je znepokojivé, že Alonso pokračoval v závodě s vozem, kterého technický stav mohl ohrozit závodníky za ním, než o zrcátko skutečně přišel a od FIA můžeme očekávat úpravu v používání černo-oranžové vlajky. Legálnost závodění bez zpětného zrcátka je také zvláštní, ačkoli někteří závodníci jej beztak využívají jen sporadicky.

Alonso dostal své body zpět, ale otázka bezpečnosti zůstala otevřená. Foto: Alpine

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine