Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Aston Alonsa prostě chtěl

Aston Alonsa prostě chtěl

Matador ozřejmuje okolnosti svého přestupu.

Motorsportovní žurnalisté z celého světa se už velmi těšili do Belgie, aby tam ještě před začátkem závodního víkendu vyzpovídali Fernanda Alonsa, který tak nečekaně podepsal přestup z týmu Alpinu do stáje Aston Martinu. Tedy z týmu, který je v čele druhé ligy, do týmu, který je aktuálně předposlední. Španěl potvrdil, že chtěl smlouvu na více let, kterou mu Alpine nechtěl nabídnout, že jednání s Astonem začala až po oznámení ukončení kariéry Sebastiana Vettela v týdnu před VC Maďarska, i že smlouva byla podepsána v pondělí po závodě. Podpis byl oznámen téměř okamžitě, aby nikdo neměl čas vyslepičit tajemství.

"Byl to z mé strany logický krok, protože Aston mě opravdu chtěl a evidentně věří mým schopnostem na trati i mimo ni, při rozvoji projektu," řekl jednačtyřicetiletý závodník. „Po všech těch vyjednáváních v uplynulých měsících se přitom jevilo správné i to, že nechám volnou sedačku pro někoho jako Oscar (Piastri, jenž ale stejně nečekaně oznámil přestup do McLarenu). Vypadalo to jako dobré řešení pro všechny strany.

Dvojnásobný mistr světa vysvětlil i to, proč se šéf týmu Alpine dozvěděl o přestupu až z médií.

Informoval jsem Laurenta Rossiho (generálního ředitele Alpinu), prezidenta (koncernu Renault) Luku de Mea, mé mechaniky i mé inženýry dříve, než vyšla tisková zpráva. Všichni, se kterými jsem vyjednával, byli informováni předem. Otmar nebyl součástí rokování, takže mu asi Laurent ani Luca nestihli zavolat dříve, než byla vydána tisková zpráva. Proto byl překvapený. Ale v té době už o tom věděli všichni, se kterými jsem vyjednával, jakož i moji mechanici a inženýři.

Co s Alpinem nestihl za měsíce, trvalo s Astonem méně než týden. Foto: Alpine

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine