Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Alonso je podle Szafnauera rizikově starý

Alonso je podle Szafnauera rizikově starý

Bál se, že matador ztratí rychlost.

Šéf týmu Alpine v rozhovoru pro Motorsport vysvětlil i to, proč se zdráhal dát Fernandu Alonsovi pevný jezdecký kontrakt alespoň na dva roky. Trvání na jednoleté smlouvě s opcí pro tým na sezonu 2024 bylo přitom údajně jedním z hlavních důvodů, proč se dvojnásobný mistr světa náhle rozhodl podepsat s Aston Martinem, který mu nabídl víceletý kontrakt.

Těžko mohu předpovědět budoucnost. Kdybych to dokázal, nebyl bych tady, protože bych hrál ve Vegas,“ řekl Otmar Szafnauer. „Nabídli jsme mu smlouvu 1+1. Naším argumentem bylo: „Podívej, budeš-li příští rok ve stejnou dobu ve stejně dobré formě, tak si tě samozřejmě necháme. Myslím si, že chtěl mít jistotu nezávislou na výkonech. Chtěl zůstat déle, takže chtěl smlouvu 2+1 nebo 3+1.

Jenže v určitém věku se s jezdcem začne něco dít. Po fyzické stránce. Potom už nemá schopnosti jako zamlada. Řekl bych, že jsme to viděli u Michaela (Schumachera). Když mu bylo 42 let, nebyl týmž jezdcem jako 32 nebo 35letý. A děje se to i jiným sportovcům.

Například hráči kriketu. To není fyzicky zas tak náročný sport. To hlavní je koordinace oka s rukou, rychlý pohyb s milimetrovou přesností. Ale ve věku 32, 33, 34 let se stane, že nejlepší pálkař najednou ani nepatří k nejlepším. Prostě se to stane. Závodním jezdcům se děje totéž. Proto dávalo smysl obnovit mu smlouvu po jednom roce. Jenže on chtěl delší kontrakt.

Veterán podepsal dvouletý kontrakt ještě s týmem Renault a Cyrilem Abiteboulem. Podle Szafnauera není dobré dávat starým jezdcům jistotu. Foto: Renault

 

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alpine