Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

První Leclercova penalizace již v Džiddě

První Leclercova penalizace již v Džiddě

Co mělo vydržet rok, vydrželo jeden víkend.

Max Verstappen obhajující titul mistra světa dostal od Ferrari hezký dárek. Již v Džiddě bude Charles Leclerc posunut o 10 míst níže oproti kvalifikačnímu výsledku, jelikož dostane penalizaci. Každému jezdci by měly na celou sezonu stačit dvě sady řídící elektroniky. O to více, že navyšování výkonu pohonných jednotek bylo před rokem (teoreticky) zmraženo a všichni výrobci měli čas soustředit se na spolehlivost.

Vůz monackého závodníka však měl ráno před první velkou cenou sezony problém se skříňkou řídící jednotky, Ferrari ji muselo vyměnit za novou, ovšem stejného typu. Ta vydržela fungovat 39 kol, poté zapříčinila odstoupení ze závodu. Jelikož je nelze opravit, Leclerc potřebuje již v Saúdské Arábii třetí a docela pravděpodobně tedy bude do konce sezony potřebovat ještě alespoň jednu. Zatím nebylo oznámeno, zda je nutná i výměna ve voze Carlose Sainze, nebo Ferrari nelezlo způsob, jak selhání předejít.

Měli jsme dva problémy. Jeden v neděli dopoledne, když jsme kontrolovali motor, druhý v závodě. Naneštěstí se v obou případech jednalo o skříňku řídící elektroniky, zcela nový problém. Věřím, že problém jsme odstranili, ale bohužel musíme nasadit třetí kus a povolené jsou pouze dva, což znamená ztrátu míst na startu,“ řekl šéf týmu, Frédéric Vasseur.

Fanoušky Ferrari může těšit alespoň respekt, který nyní u soupeřů budí výkon pohonné jednotky z Maranella.

Nemáme přesná čísla, ale na základě různých srovnání a informací se domníváme, že nejvýkonnější motor má teď Ferrari. Ale Honda a Mercedes jsou na prakticky stejné úrovni a Renault ztrácí méně než loni,“ řekl šéf motorsportu Red Bullu, Helmut Marko.

Vasseur si teď asi dobře posvítí na oddělení kontroly kvality. Foto: Ferrari

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari