Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Závod v Belgii po dramatickém závěru vyhrál Hamilton!

Závod v Belgii po dramatickém závěru vyhrál Hamilton!

Grand Prix Belgie - závod

Mnohými jezdci i fanoušky milované Spa-Francorchamps se dnes stalo dějištěm již třináctého závodu letošního ročníku mistrovství světa vozů formule 1. S největšími nadějemi do závodu vstupovali oba hlavní favorité a nejvějtší kandidáti na zisk titulu, tedy Lewis Hamilton a Felipe Massa. Pilot stáje McLaren ve včerejší kvalifikaci o tři desetiny vteřiny porazil právě Felipeho Massu a do závodu tak odstartoval z prvního místa.

Startovalo se sice na navlhlé trati a pod mračící se oblohou, jezdci ovšem zvolili obutí na suchý asfalt. V průběhu závodu se nepočítalo s dalšími dešťovými srážkami.

Samotný start závodu se nepovedl Heikkimu Kovalainenovi. Lewis Hamilton si pohlídal své první místo, Massa se po Eau Rouge propadl za svého kolegu Räikkönena. Polepšil si i Alonso a Bourdais. Ve druhém kole si Räikkönen vyšlápl i na Hamiltona a posunul se do vedení! Hamilton několik okamžiků předtím dostal smyk v zatáčce La Source, což Räikkönenovi pomohlo k přiblížení se k britskému jezdci.

Kovalainen se po velmi nepovedeném vstupu do závodu postupně posouval pořadím vpřed. S osychající tratí a slunečními paprsky dopadajícími na trať se časy jezdců rapidně zlepšovaly. Na čele závodu se Räikkönenovi dařilo udržovat si malý náskok. Za Räikkönenem a Hamiltonem jeli Massa, Alonso, Bourdais, Webber, Kubica, Kovalainen.

Na rovince za Eau Rouge se Kovalainenovi podařilo dostat se před Roberta Kubicu. Kovalainen se stal účastníkem kolize s Markem Webberem, který zřejmě rychle se blížícího finského jezdce neviděl. Kovalainen byl za tento incident vyšetřován vedením závodu a následně penalizován projetím boxové uličky.

Prvním, kdo z přední části pole zajel k mechanikům, byl Lewis Hamilton. Do boxů zajel už po jedenácti kolech od začátku závodu. O kolo později se u mechaniků objevil i Räikkönen. Na trať se celkem pohodlně vrátil na trať před Hamiltonem. Oba jezdce na trati v té chvíli dělili Kubica s Kovalainenem, kteří na svou plánovanou zastávku teprvce čekali.

Prvním odstupujícím z Grand Prix Belgie byl v patnáctém kole Nelson Piquet, který po chybě při brzdění v zatáčce číslo 12 rozbil svůj vůz o bariéru. Po zastávce Massy se pořadí na čele vrátilo do stavu z úvodních fází závodu.

Ze závodu po technických problémech vypadl Rubens Barrichello. Situace na trati byla v polovině závodu velice poklidná, předjíždění byla spíše ojedinělou záležitostí. DrHamuhá vlna zastávek v boxech přišla dvacet kol před koncem. Hamilton se díky ní k Räikkönenovi sice přiblížil, ovšem ne tak blízko, aby se mohl pokoušet o předjetí.

Felipe Massa vydržel na trati opět o něco déle než jeho největší soupeři, k posunu vpřed mu to ovšem nestačilo. Vše se začalo schylovat k velkému boji o vítězství, neboť Lewis Hamilton začal poměrně výrazně snižovat Räikkönenův náskok. Oba piloty z uctivé vzdálenosti sledoval Felipe Massa.

Robert Kubica zajel ke svým mechanikům velmi pozdě, k udržení se na šestém místě to však nestačilo. Na okruh se vrátil na osmé pozici.

Očekávaný boj o vítězství nakonec přišel tři kola před koncem! Oči všech lidí na okruhu směřovaly ke znovu se mračícímu nebi, brzy se objevily první kapky deště. Situaci zkomplikoval williams o kolo zpět, Hamilton se dostal mimo trať, ovšem o chvilku později udělal hodiny Kimi Räikkönen. Jeho smůla vyvrcholila o několik okamžiků později, kdy rozbil svůj vůz o bariéru! Hamilton tak zůstal na prvním místě před Felipem Massou a vedení do konce závodu na promoklé trati již udržel! Na třetí místo se výborným výkonem v posledním kole posunul Nick Heidfeld.

Šachovnicovou vlajku neviděl Heikki Kovalainen, který byl nucen odstavit svůj vůz mimo trať.

 p.
 Jezdec  Tým
 Čas/Ztráta
1. 
 L.Hamilton  McLaren
1:22:44.933 
2. 
 F.Massa  Ferrari
+ 14.461 
3. 
 N.Heidfeld  BMW
+ 23.844 
4. 
 F.Alonso  Renault
+ 28.939 
5. 
 S.Vettel  Toro Rosso
+ 29.037 
6. 
 R.Kubica  BMW
+ 29.498 
7. 
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 31.196 
8. 
 T.Glock  Toyota
+ 56.506 
9. 
 M.Webber  Red Bull
+ 57.237 
10. 
 H.Kovalainen  McLaren
+ 1 kolo 
11. 
 D.Coulthard  Red Bull
+ 1 kolo 
12. 
 N.Rosberg  Williams
+ 1 kolo 
13. 
 A.Sutil  Force India
+ 1 kolo 
14. 
 K.Nakajima  Williams
+ 1 kolo 
15. 
 J.Button  Honda
+ 1 kolo 
16. 
 J.Trulli  Toyota
+ 1 kolo 
17. 
 G.Fisichella  Force India
+ 1 kolo 
18. 
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

 Jezdec  Tým
 Kol
 R.Barrichello  Honda
21 
 N.Piquet  Renault
14