Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sebastian Vettel vítězí v Monze!

Sebastian Vettel vítězí v Monze!

Grand Prix Itálie - závod

Sebastian Vettel dotáhl svůj včerejší kvalifikační úspěch i k vítězství ve Velké ceně Itálie. Druhý dojel Heikki Kovalainen před třetím Kubicou. Massa stáhl na Hamiltona další bod, Räikkönen nebodoval vůbec.

Déšť zkrápějící Monzu jako by chtěl všechny vytrhnout z neustálého omílání penalizace Lewise Hamiltona po Velké ceně Belgie a soustředit pozornost fanoušků na závody v Monze. Po mimořádně zajímavé kvalifikaci, kterou vyhrál Sebastian Vettel a celá řada favoritů skončila v hloubi pole, následoval dramatický deštivý závod.

Velká smůla postihla Sebastiena Bourdaise, který neodjel ze své čtvrté pozice a musel startovat z boxů. Závod byl odstartován za Safety Carem a to bez zaváděcího kola. Bourdais se tak octil ve svízelné situaci, kdy ztratil hned na úvod celé kolo.

Po dvou kolech bylo odstartováno. Vettel si pohlídal vedoucí pozici před Kovalainenem, Webberem, Rosbergem, Massou a dalšími. Glock předjel Alonsa na sedmé místo. Ten mu to ale o kolo později vrátil. Těžká úloha čekala Kubicu, Räikkönena a Hamiltona, kteří se museli za minimální viditelnosti prodírat vpřed.

Vettel těžil z první pozice, narozdíl od svých soupeřů měl mnohem lepší přehled a sérií nejrychlejších kol se ostatním vzdaloval. Netypickým obrázkem byl pohled na Räikkönena, kterak nemohl předjet Giancarla Fisichellu. V devátém kole se mu to konečně podařilo, o kolo později pak i Hamiltonovi.

Glock při pokusu znovu předjet Alonsa udělal hodiny v první šikaně, div při tom pilota Renaultu nesetřelil. Sebastian Vettel pak uklouzl ve druhé šikaně a musel ji zkrátit.

Hamilton se prodíral polem vpřed, nejprv si před zatáčkou Lesmo 1 smlsnul na Räikkönenovi, o chvíli později i na Heidfeldovi. Netrvalo dlouho a předjel i Glocka s Kubicou.

Krásné souboje spolu sváděli Felipe Massa s Nicem Rosbergem. Giancarlo Fisichella se nejprv v úvodní šikaně dostal do kolize s Coulthardem, následně mu na rovince před Parabolicou uletělo přední křídlo a Ital narazil do bariéry.

Předpoveď hrozila dalším a ještě k tomu dlouhým deštěm, nakonec se ale nepotvrdila. Mezitím se v devatenáctém kole vydal do boxů Vettel, který si mezitím najel na Kovalainena už jedenáctisekundový náskok. Na trať se vrátil na čtvrtém místě. Hamilton si v první šikaně podal Alonsa. Nejrychlejší kola zajížděl Felipe Massa.

Předjíždělo se ve velkém, Glock dostal ve druhé šikaně Alonsa, Hamilton bojoval s Trullim. Ve dvaatřicátém kole zajeli do boxů Kovalainen, Webber a Massa. Pořadí mezi nimi se nezměnilo. Hamilton se dostal před Rosberga už na druhé místo. V polovině závodu pak zajel na svojí původně jedinou zastávku do boxů.

Dvacet kol před cílem navštívil mechaniky Massa a nasadil přechodné pneumatiky. Stejně tak učinili i všichni ostatní. Webber udělal hodiny na výjezdu z Variante Ascari, když byl chvilku předtím předjet Massou. Hamilton musel upustit od své jednozastávkové strategie a také přezout na přechodné pneumatiky.

V čele tak byl Vettel, deset sekund před Kovalainenem. Bojovalo se mezi Alonsem, Heidfeldem a Massou. Z tohoto souboje těžil Hamilton, který se dotáhl za tuto skupinku a třináct kol před cílem se dostal těsně za Massu. Na Hamiltona ale také dotíral Webber. Ten zaútočil v první zatáčce a dokonce došlo ke kontaktu. Pořadí už se ale nezměnilo.

Tři kola před cílem kolidovali v Parabolice Coulthard s Nakajimou a na trati zůstaly úlomky, na které najel Massa. Žádný hlubší důsledek to ale nemělo a tak už diváci mohli sdílet neskonalou radost Sebastiana Vettela z prvního vítězství v kariéře nejen pro něj, ale i jeho tým Toro Rosso.

 p.
 Jezdec  Tým
 Čas/Ztráta
1. 
 S.Vettel  Toro Rosso
1:26:47.000 
2. 
 H.Kovalainen  McLaren
+ 12.512 
3. 
 R.Kubica  BMW
+ 20.471 
4. 
 F.Alonso  Renault
+ 23.903 
5. 
 N.Heidfeld  BMW
+ 27.748 
6. 
 F.Massa  Ferrari
+ 28.816 
7. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 29.012 
8. 
 M.Webber  Red Bull
+ 32.048 
9. 
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 39.468 
10. 
 N.Piquet  Renault
+ 54.445 
11. 
 T.Glock  Toyota
+ 58.888 
12. 
 K.Nakajima  Williams
+ 1:02.015 
13. 
 J.Trulli  Toyota
+ 1:05.954 
14. 
 N.Rosberg  Williams
+ 1:08.635 
15. 
 J.Button  Honda
+ 1:13.370 
16. 
 D.Coulthard  Red Bull
+ 1 kolo 
17. 
 R.Barrichello  Honda
+ 1 kolo 
18. 
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 1 kolo 
19. 
 A.Sutil  Force India
+ 2 kola 

 

Neklasifikováni:

 Jezdec  Tým
 Kol
 G.Fisichella  Force India
11