Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Favorité se perou, Alonso opět vítězí!

Favorité se perou, Alonso opět vítězí!

Grand Prix Japonska - závod

Fernando Alonso využil příliš tvrdých soubojů a následných penalizací favoritů na titul a navázal na úspěch v Singapuru dalším vítězstvím. Pro druhé místo si dojel Robert Kubica s Kimim Räikkönenem v zádech.

Loňský strašák a narušitel Velké ceny Japonska, mohutný déšť, letos na okruh nezavítal. Závod začal za sucha a předpověď s jeho příchodem v průběhu závodu nepočítala.

Po startu se do čela protáhl Kimi Räikkönen, Hamilton se jej pak pokusil do první zatáčky znovu vybrzdit, oba se ale dostali mimo trať. Vedení tak převzal Kubica následován Alonsem a Kovalainenem.

Ve skrumáži první zatáčky havarovali Coulthard s Nakajimou. Coulthard po tvrdém kontaktu se svodidly skončil, Nakajima spěchal do boxů pro nové přední křídlo.

Ve druhém kole došlo k významnému souboji z hlediska šampionátu, to když si Hamilton v šikaně vyšlápl na Massu. Téměř se mu to povedlo, Massa se ale pokusil svou pozici opět získat, došlo ale ke kontaktu. Massa se propadl na sedmé místo, hůře skončil Hamilton, který zůstal stát v protisměru a spadl až na chvost.

Incidenty v prvním a druhém kole komisaři v osmnáctém kole rozhodli, když udělili jak Hamiltonovi, tak Massovi penalizaci průjezdem boxovou uličkou. McLaren navíc dostal další ránu, když Heikki Kovalainen odstoupil pro technikou poruchu.

Fernando Alonso spolu s Renaultem udělali klíčový tah k vítězství lepší první zastávkou, která jej dostala před Kubicu. Španěla už pak z prvního místa vyjma druhých zastávek nikdo nesesadil.

Kubica pak nejen, že nestačil na Alonsa, v závěru se dokonce musel bránit četným útokům ze strany Kimiho Räikkönena. Minimálně třikrát už měl Kubica namále, jeden ze soubojů dokonce skončil Räikkönenovým výjezdem do asfaltové únikové zóny.

Čtvrté místo získal Nelson Piquet, který po startu ze dvanácté pozice využil problémů soupeřů a protáhl se až na bramborovou pozici. Chvíli dokonce ohrožoval Kubicu s Räikkönenem, pak ale ztratil přes deset sekund.

Pátou pozici vybojoval především díky skvělému startu, kdy se posunul ze sedmého místa na čtvrté, Jarno Trulli. Za ním dojely oba vozy Toro Rosso, Bourdais byl navíc tentokrát lepší než Vettel.

Poslední bod vydoloval Felipe Massa, když pár kol před cílem předjel Marka Webbera. Ten měl kvůli strategii jedné zastávky v závěru hodně opotřebované pneumatiky a útokům ze strany Brazilce se tak mohl bránit jen velice těžko.

Špatně skončil závod pro stáj McLaren, Hamilton dojel po kolizi s Massou a penalizací průjezdem boxy až dvanáctý, Heikki Kovalainen musel kvůli technické poruše odstoupit.

Mezi vypadnuvšími závodníky byli oba jezdci Force Indie, Adriana Sutila vyřadil defekt pneumatiky, Giancarlo zase poškodil příď vozu během boje s Barrichellem. Cíl neviděl také Timo Glock, pro kterého to tak bylo nepříjemné zakončení perfektně načatého víkendu před domácím publikem Toyoty.

 p.
 Jezdec  Tým
 Čas/Ztráta
1. 
 F.Alonso  Renault
1:30:21.892 
2. 
 R.Kubica  BMW
+ 5.283 
3. 
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 6.400 
4. 
 N.Piquet  Renault
+ 20.570 
5. 
 J.Trulli  Toyota
+ 23.767 
6. 
 S.Bourdais  Toro Rosso
+ 34.085 
7. 
 S.Vettel  Toro Rosso
+ 39.207 
8. 
 F.Massa  Ferrari
+ 46.158 
9. 
 M.Webber  Red Bull
+ 50.811 
10. 
 N.Heidfeld  BMW
+ 54.120 
11. 
 N.Rosberg  Williams
+ 1:02.096 
12. 
 L.Hamilton  McLaren
+ 1:18.900 
13. 
 R.Barrichello  Honda
+ 1 kolo 
14. 
 J.Button  Honda
+ 1 kolo 
15. 
 K.Nakajima  Williams
+ 1 kolo 

 Neklasifikováni:

 Jezdec  Tým
 Kol
 G.Fisichella  Force India
22 
 H.Kovalainen  McLaren
17 
 A.Sutil  Force India
 T.Glock  Toyota
 D.Coulthard  Red Bull